Friday I´m in love: författaren och snedtänkaren Kalle Lind

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och deras värsta smaker. 

När Kalle Lind inte briljerar med galant, men weird nördkunskap i På spåret hörs han i radiopodden Snedtänkt – programmet som tar upp personer och företeelser som man knappt minns och inte visste att man var intresserad av, men det var man. Ibland tar det 22 minuter innan Kalle och gästen ens kommer in på det aktuella ämnet, men det är ändå aldrig tråkigt. Vet inte hur många gånger jag blivit hänvisad till Snedtänkt när jag sökt på något obskyrt. Är så glad för det. 

När han inte är radiopratare eller svarar rätt på frågesport skriver han böcker. Om gubbar såklart. I höstas kom den hyllade biografin om Hasse Alfredsson, En sån där farbror som ritar och berättar, ut, givetvis skriven av vår ”diversearbetare i kulturbranschen” som Kalle titulerar sig själv som. 

Kalles senaste storverk.

Mat har han tydligen inte mycket till övers för erkänner han, men roliga svar på hur man äter har han såklart ändå. 

Vad åt du till frukost i morse?
– Samma sedan 1978: fil med sylt och müsli, macka med smör och ost samt en halv liter kaffe (tillagt 2001). Det säger troligen att jag är en vanemänniska. När jag för några månader sedan gick ner från två mackor till en såg jag det som löpsedelsmaterial.

Vad har du för förhållande till mat?
– Jag tycker om att äta mat, avskyr att laga den och tråkas ut av att prata om den. Varje dag hoppas jag att en god, mättande, näringsriktig och etisk rätt bara ska dyka upp när hungern angriper familjen. 

– Sedan har min syn förstås förändrats såtillvida att jag har sämre samvete för att jag äter kött och inte alltid kollar upp exakt hur vidriga maskiner som kycklingarna och grisarna malts ner i. 

Vilken barndomsrätt kommer du alltid hålla högt och varför? 

– Min absoluta favoriträtt som barn, som tonåring, som student och ungkarl var samma som jag har som trebarnsfar: mackor.


Vad är det konstigaste du ätit? 

– Här förväntas man väl berätta om någon resa man en gång gjorde till någon bortglömd hopistam i Arizonas oländiga terräng, som serverade nån sorts dekokt på levande myror. Jag har inga sådana historier. Jag råkade dricka schampo en gång. Det var lite konstigt. 

Vad har du alltid i kylskåpet?

– En sambal oelek-burk som vi använde en sked av 2017.

Där är burken. Kan ingen gå förbi Kalle och rädda den?

Gillar du potatis? 

– Ja, i synnerhet om man tillsätter salt och fett.

Favoritpizza? 

– Jag gillar all pizza, även sådan med burkskinka och curry och ananas och bearnaise. Helst inte musslor dock.

Du är ju en person som jag tror gillar udda företeelser och lustiga människor (kanske inte i kombination, eller kanske i kombination, det spelar inte så stor roll), har du under dina spaningar på världen hittat någon spännande berättelse som rör mat som du tänkt det här ska jag komma ihåg för det här borde fler veta om? 

– Att Gustav VI Adolf årligen importerade 30 kg parmesan till sitt privata kök. Att Hoa-Hoa Dahlgren gav diettipset för den som vill bli stark: drick lättöl och käka spaghetti innan sänggång. Att Ricky Bruch åt så mycket hormonpreparat och kosttillskott att han sa sig ha Sveriges dyraste avföring.

Det var alltså inte bebisen man skulle äta för att bli stark…

Bästa mat-scen från tv, film eller bok?

– Kannibalscenen i Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare gjorde starkt intryck och fick mig att aldrig vilja äta människa.

När man inte riktigt vet vad som finns på tallriken.

Bygg ihop meningen: XXX byggde denna xxx xxx

– Bröd byggde denna parodi på kropp.

Mitt i vetet med kroppen. Foto från instagram @manmedskagg

Vem, död eller levande, bjuder du in till middag i en drömvärld? Vad pratar ni om? 

– Den gamla aktrisen Tollie Zellman verkar ha varit en spännande middagsgäst. En gång kissade hon ner sin stol i protest mot att damtoaletten var upptagen. Gissningsvis är det hon som pratar.

Matrelaterat ord som du gärna ger lite extra kärlek? 

– Bärkapris.

Restaurang du drömmer om att besöka? 

– En som inte spelar så hög musik.

Vilken del av menyn tittar du på först: Förrätt, huvudrätt eller dessert? 

– Jag är en anal personlighet och läser således menyn kronologiskt.

Vilket är ditt bästa köksverktyg och hur kom det hem till dig?

– Förutom knivarna och gafflarna gillar jag äggslicern och disktrasan. Jag kan inte säga hur något av våra köksverktyg har kommit till oss. Troligen har de införskaffats på någon vedervärdig tripp till någon förskräcklig möbellada som jag gjorde allt för att förtränga redan medan den pågick.

Typiskt bra grej att ha hemma.

Vilken tid på dygnet smakar mat bäst tycker du? 

– Frukosten är mitt favoritmål. Den har aldrig gjort mig besviken.

5 äckligaste smakerna du vet

– Sopa, gubbsvett, urin, fekalie, Govindas.

Hur ser nyårsmiddagen ut hemma hos dig? 

– En estet hade nog haft synpunkter på utseendet.

Vilken är livets krydda? 

– Trocomare.

Livet!

Paradrätt?

– Mina barn uppskattar min äggakaga, som är som en tjock pannkaka som intages med bacon. Den görs i stekpanna och ska vändas för att få stekyta på båda sidorna. Det är lite trixigt och innefattar helst två stekpannor. Det lyckas jag med ibland.

Skånes bästa!
Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp