Friday I’m in Love: skodesignern Cecilia Blankens

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. 
Denna fredag möter vi Cecilia Blankens!

För ungefär 10 år sedan när modebloggarna hade sin storhetstid jobbade Cecilia Blankens (då Jonsson) på Expressen. Jag hade ett vik på DN och brukade se henne i huset. Alltid lika cool. Jag var modeintresserad, och läste lite förstrött de stora modebloggarna. Men jag kunde liksom inte riktigt identifiera mig med dem. Ofta var innehållet ganska platt, många av dem påminde mig om de populäraste tjejerna i klassen på högstadiet (i mitt fall, inte en bra sak) och jag hade i alla fall inte råd med Cèlineväskor. Och, de skulle förmodligen i alla fall inte passa mina Cheap Monday-jeans, Dr Martens och mitt övriga indiepoppiga mind. Men så fanns Cecilia. Hon skrev med nåt slags hjärta, och verkade tänka utanför de snäva moderamarna som rådde i Stockholm. Hon klädde sig såklart snyggt, men framför allt kul, och jag älskade det. Så jag började följa hennes blogg och tipsen i Expressens bilaga.

Sen flyttade Cecilia till Los Angeles, fick tre barn och två hundar, startade det härligt egensinniga skomärket Blankens och podd med den lika charmiga och smarta Johanna Swanberg (väntar på nytt avsnitt sen i oktober och ger inte upp än). Samtidigt såg mitt liv också nytt ut med småbarn och en evig velig fot i USA. Så jag fortsatte följa och inspireras av Cecilias liv i LA och när kokboken Nyfiken Grön och uppföljaren Nyfiken grönare kom (skriven tillsammans med Kristin Johansson, utgiven på Norstedts) blev den snabbt en favorit (på riktigt så användbar, köp den!).

Jag tycker fortfarande att Cecilia är otroligt bra på att gå sin egen väg och skapa innehåll, och skor, med hjärta och lust. Jag har fått så mycket bra inspiration och tips från Cecilia genom åren, och inte minst på sistone genom klimatsmarta sätt att fixa allt från hårtvätt till middag. Så himla fint ändå att en kan inspireras av en person på bra sätt genom olika skeenden i livet.  Och så är det ju kvinnodagen och allt idag, och vi kan inte komma på ett bättre sätt att fira den på än att fokusera på denna coola kvinna, och dessutom prata om mat.

Hej Cecilia! Vad åt du till frukost idag?

–  Jag äter i stort sett aldrig samma frukost två dagar på raken, jag är inte ens speciellt konsekvent med mitt kaffe. Men på helgerna brukar jag nästan alltid gå loss på kaffe med gräddmjölk och massor med rostisar med jordnötssmör. Finns det någon som älskar jordnötssmör mer än jag? Tror inte det.

Vad har du för förhållande till mat? 

–  Mat är källan till oerhört mycket välmående. Älskar mat och avskyr att behöva äta något jag inte är sugen på att äta. Jag mår sällan bättre än när jag är hemma en lördag och en massa mat står och puttrar på spisen och vänner är på väg hem till oss för att äta och hänga.

Vilken del av menyn är mest intressant: Förrätt, huvudrätt eller dessert? 

–  Huvudrätt! Brukar glömma både före och efter. Båda att äta och att laga.

Favoritrestaurang i Sverige?

–  Oj, vet faktiskt inte. Får upptäcka det när vi flyttar tillbaka till Sverige efter 6 år i LA till sommaren!

Favoritrestaurang i LA?

–  Älskar de många små taco-restaurangerna som ligger på de mest prestigelösa små trip mallsen runt om The Valley eller downtown, älskar att äta Pho Noho i North Hollywood eller att luncha på fantastiska veganrestaurangen Gracias Madre. På Café Stella är maten ok men atmosfären fantastisk. Los Angeles är en otrolig matstad!

Vilken barndomsrätt kommer du alltid hålla högt och varför? 

–  Har konstigt nog otroligt få matminnen från min barndom; men den där jordnötssmörsmackan jag alltid äter på helgerna lärde jag mig första gången av en tjej som hette Lorna, hon var från Los Angeles och tillbringade några somrar i vår familj i en svensk lite by på landet för att slippa ifrån LA-smogen. Lustigt nog bodde hon då bara några kvarter från där vi bor idag. Lorna gjorde alltid det jag nu vet heter PB&J – jordnötssmör och sylt på rostmackor som man klämde ihop. Min mamma vars matlagningsförmåga utvecklats sedan dess vill jag säga till hennes försvar – brukade flera gånger i veckan ”laga” bacon som serverades med snabbmakaroner och sen östes massor av socker över hela köret och hepp så var middagen klar!

Vad är det konstigaste du ätit? 

–  Se ovan! Snabbmakaroner och bacon med socker på.

Vilken mat eller matvara saknar du från USA när du är i Sverige, och vilken dito saknar du från Sverige i USA?

–  Jag saknar svenska mejeriprodukter i USA: Fet osötad yoghurt. I Sverige saknar jag den otroliga tillgången på oslagbart god vegetarisk och veganmat som finns i vartenda kafé och på varje liten sylta.

Vad var det bästa knepet du lärde dig om mat när ni jobbade med Nyfiken grön-böckerna?

–  Att våga släppa recept och köra mer på känsla. Det är alltid tryggt att börja i ett recept men saknas ingredienserna kan man alltid ta något annat som finns hemma och lägga till eller ta bort av annat precis som man känner. Var oerhört mycket fegare med allt sådant innan vi gjorde kokböckerna. Något annat jag lärt mig är att se rester som en tillgång. Rester från en vegetarisk gryta ena dagen, kan kokas upp och spädas ut eller mixas och bli en soppa nästa. Det som eventuellt blir kvar från soppan blir en perfekt smaksättare när den blandas ut i en omelett dag tre.

Champagne eller kombucha? Om du måste välja.

–  Champagne – utan någon som helst konkurrens. 

Mu-mjölk eller havre?

–  Båda! Använder havre så mycket det går men barnen får vanlig mjölk till frukostflingorna och så vidare.

Vad har du alltid i kylskåpet?

–  MASSOR med grönsaker och rotfrukter.

Vilken mat väcker känslostorm hos dig och varför? 

–  Popcorn, koriander och basilika. De två första för att jag älskar bortom vett och sans, popcorn kan man heller aldrig sluta diskutera hur de bäst ska poppas och ätas. Basilika för att det är ett djävulens påfund.

Vem, död eller levande, bjuder du in till middag i en drömvärld?

–  Julia Roberts. Älskar henne.

Är socker gift eller kompis?

–  Både och!

Vart tar du med din man för en bra middag? Vad beställer du?

–  Jag tar vår närmsta men också bästa restaurang Black Market för att slippa köer i trafiken. Där beställer man family style – många smårätter som vi delar. Mina favoriter är fried cauliflower med parmesan och citronailoli, charred brysselkål med vindruvor, mandlar och pecorino romano, burrata med persimon. peppriga räkor med skalet på och aioli till.

Bästa ingrediensen ever?

–  Rester! Finns inget bättre att ha i kylen och laga vidare ny vardagsmat på. Annars är jag fullkomligt galen i kikärtor. Tog mig igenom studieåren genom att äta så gott som uteslutande kikärtor, koriander och popcorn.

Bästa husmorstips?

–  Får ta till resterna igen! Se dem som den otroliga tillgång de är, och inte som något tråkigt och gammalt att värma upp. Jobba vidare på dem och låt dem göra halva jobbet i nästa dags middag. Annars är det kanske att alltid spara tomma glasburkar osv och använda för att hålla nötter och gryn och annat som jag köper på lösvikt i. Gamla spår av etiketter försvinner om du blandar olja med bakpulver och gnuggar på glaset!

Mest överskattade råvara?

–  Kött!

Favoritkafe i världen, vad beställer du?

–  Just nu: kafeet i kvarteret där jag bor. Där känner jag mig hemma, och där älskar jag att sitta och tjuvlyssna på andra gästers Hollywoodskvaller. Beställer alltid fish tacos eller tuna melt!

Restaurang du drömmer om att besöka.

–  Stedsans in the woods utanför Falkenberg 

Du får bara äta en enda maträtt i resten av ditt liv, vilken väljer du? 

–  Återgår kanske till studiefödan: kikärtor, koriander och popcorn.

Vilken pastasort är den tråkigaste? 

–  Penne.

Bästa kokbok, utöver dina egna?

–  Älskade Johanna Westmans kokböcker när barnen var mindre!

Bästa mat-insta-konto?

–  Inspireras mycket av @portionenundertian – kanske ärligt talat mer livsstilsmässigt än matmässigt, och @zeinaskitchen för bred och rejäl vardagsinspiration.

Vilken är din paradrätt, och kan vi få receptet på den?

–  Äter precis som med frukosten sällan samma rätt flera gånger, men bönchilin från Nyfiken grön börjar kanske ändå snart bli en klassiker!

No meat chili från Nyfiken grön.

no meat chili från nyfiken grön!

  • 3 dl kidneybönor
  • 3 dl vita bönor
  • 2 gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 paprikor
  • 2 röda chilifrukter
  • 2 msk olja
  • 1 tsk rökt paprika
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl chilisås
  • 1-2 msk rökig barbecuesås
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk soja
  • salt och peppar


TILL SERVERING

  • vetetortillas
  • riven ost
  • finhackad koriander
  • tunnskivad salladslök
  • crème fraiche

GÖR SÅHÄR

  • Skala och finhacka lök, vitlök, morot. Finhacka paprikan. Hacka chilin men ta bort kärnor och innerväggar. Fräs allt i olja i en gryta tillsammans med de torra kryddorna.
  • Tillsätt buljongtärningar, krossade tomater, chilisås, barbecuesås, socker, senap, soja och alla bönorna. Koka upp och låt sedan puttra under lock på svag värme i minst 30 minuter. Gärna 1-2 timmar. Ju längre koktid, desto mer smak.
  • Smaka av med salt och peppar samt mer kryddor och späd med vatten till önskad smak och konsistens.
Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp