Friday I’m in love – den eviga inspiratören Sandra Beijer

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. Idag möter vi författaren, bloggaren och inspiratören Sandra Beijer!

Vi är en hel hop fangirls (och -boys) som följt Sandra Beijers öden och äventyr i många herrans år. På bloggen Niotillfem om fick liv redan 2005 har Sandra skapat en värld av tonårsnostalgisk romantik, livsnjutig mat, fest och en viss mån svärta. Denna värld har blivit närmast ett begrepp för de inbitna – säg Sandra Beijerskt och de som vet bara vet. Vi har fått följa henne på reklambyrålivet i New York, genom ett krossat hjärta som tycktes göra så ont att det blödde rakt genom skärmen, till Manhattans alla hippa takbarer och hem till Stockholm igen. Sedan vidare till Paris som författare, via Tokyos alla ramenhak och hem till Stockholm åter igen.

Sandras liv och dagar skildras ofta med bilder och texter om mat – allrahelst pastarätter. Vi vet att Sandra äter smågodis i duschen – genialiskt! – förmodligen kan menyn utantill på Stockholms bästa krogar, och att det lagas en hel del god mat i det där köket på Söder. Men vi vill veta mer. Helst allt.

Jag är så grymt imponerad av hur Sandra har lyckats följa med sin tid på ett så lysande smart vis. Det har liksom aldrig funkat att kalla henne bara bloggare eller bara influencer för hon rör sig likt en smidig katt genom alla kanaler och nivåer med en fingertoppkänsla som få. Kanske är det precis det som är kommunikativ begåvning – när det blir bra och genuint oavsett kanal eller titel? Sandra har till exempel fått Guldägg för sitt arbete med NK, spelat in podden Sandra & Michelle som hade 50 000 lyssnare i månaden. För fem år sedan romandebuterade hon dessutom med romanen Det handlar om dig (Rabén Sjögren) och 2016 kom hennes andra roman Allt som blir kvar (Natur & Kultur). I vintras kom hennes översättning av Skam ut på svenska (vem hade rimligen kunnat passa bättre?) och hon är precis nu mitt uppe i skrivandet av sin nya roman Mellan oss som kommer ut i augusti. Inför den här texten frågade jag mig hur det ens är möjligt att sammanfatta Sandra Beijer. Och jag undrar fortfarande.

Hur som helst frågade vi Sandra om det hon älskar nästan mest – nämligen mat. Varsågoda.

Det är alltid så mycket god mat på din blogg. Vad har du för förhållande till mat? 

– Just nu ett respektfullt och fint förhållande om jag får säga det själv. Vi har haft det knixigt och stormigt tills jag fyllde tjugoett ungefär. Då bestämde jag mig för att det fick vara nog. Från att räkna kalorier och äta ostbågar till middag när jag var uttråkad så ger jag nu varje måltid den kärlek och omtanke jag tycker den förtjänar. Det är ett bra knep för att lura bort matspökena dessutom. Alla måltider ska vara njutbara är min devis och livsmotto. Det kanske låter lite lökigt, men för mig funkar det verkligen och gör mig glad.

Handen på hjärtat: Har du alltid ätit det du bloggar om att du ätit?

– Va? Fattar inte ens frågan! Svaret är SÅKLART. Är väl inte sjuk i huvudet.

Vilken del av menyn är mest intressant: Förrätt, huvudrätt eller dessert? 

– Förrätt!! Alla dagar i veckan. 

Vilken är din favoritrestaurang i Sverige?

– Just nu helt klart Hantverket.

Du har ju bott i New York och Paris också. Vilka favoriter kan du tipsa om där om en vill äta en bra middag?

– Oj va svårt. Så mycket bra. Au Passage i Paris för snygga människor, stimmig miljö och underbar mat. Och i New York Lucien för gott rödvin och fransk-amerikansk söndagsmat.

Var dejtar man bäst i Sthlm, om man nu ska äta också?

Katarina Ölkafé! Dela på mac & cheese och macka. Romantic och mys.

Vad är ditt märkligaste mat-dejt-minne?

– En kille i New York som tog doggybag och frågade om han fick lägga den i min väska. Sen gick vi ut och festade och vi glömde bort maten och jag hittade den i min väska två dagar senare. Väskan gick ej att rädda.

Vad för matrelaterat ska en dejt göra om hen vill imponera på dig?

– Överraska mig när du är i baren med att beställa förrätt eller ostron eller nåt som plötsligt serveras när jag minst anar det. Livsnjutigt ju.

Vilken barndomsrätt kommer du alltid hålla högt och varför? 

– McDonalds cheeseburgare.

Vad är det konstigaste du ätit? 

– Syrsor kanske? I Kanada. Det var ganska gott.

Vilken matvara saknar du från USA i Sverige?

– String cheese! 

Du skrev en av dina böcker i Paris. Var satt man bäst med ett glas rödvin för att känna sig som en parisisk konstnärsbohem?

– Åh längs med alla barer vid Canal Saint-Martin. Vill åka dit helst igår.

Vad har du helst i glaset en fredagskväll?

– Knastertorr iskall cava tack.

Vad har du alltid i kylskåpet?

– Ägg och parmesan.

Vilken mat väcker känslostorm hos dig och varför? 

– Levde en sommar på McDonalds cheeseburgare när jag var olycklig. Det var det enda som gick att äta för att smaken var så enkel och hemtam. Så varje gång jag äter det känner jag mig liksom snäll mot mig själv? Och lite sorgsam också.

Vem, död eller levande, bjuder du in till middag i en drömvärld?

– Okej drömvärld? Bjuder in mina 40 närmaste kompisar (hehe) på en skaldjursbuffé utav dess like. Efteråt spelar Spice Girls live.

Vart tar du med någon som besöker Sthlm för första gången för att låta staden impa lite? Vad beställer du?

– Vi går till Bleck och sitter i vårsolen och beställer prick allt på menyn och delar på.

Bästa ingrediensen ever?

– Parmesan.

Mest överskattade råvara eller maträtt?

– Falafel.

Favoritkafe i världen, vad beställer du?

– Jag fikar aldrig.

Restaurang du drömmer om att besöka.

Noma i Köpenhamn.

Du får bara äta en enda maträtt i resten av ditt liv, vilken väljer du? 

– Tacos!

Hur många dagar i rad kan man äta pasta?

– Lol? Tills man dör.

Vilken ost är den bästa på pasta?

– Parmesan.

Bästa kokbok?

Den jag nog har lagat flest recept ur är Easy Gourmet av Stephanie Le.

Vilket matinstakonto bör man följa om man vill ha inspiration till middag?

@vegaliciosly

Vilken är din paradrätt, och kan vi få receptet på den?

– Javisst varsågoda! 

Sandras bästa pasta! Bild från niotillfem.

Räkpasta för 2

  • 300 g räkor
  • En näve körsbärstomater
  • En halv citron
  • En vitlöksklyfta
  • En halv chili
  • Färsk persilja

  • Sätt på pastavatten.
  • Finhacka vitlök, chili och dela tomaterna på halva. Riv citronzest av en halv citron.
  • Bryn i en stekpanna på medellåg värme med olivolja och saft från en klyfta citron medan pastan kokar. Det ska inte bli brunt utan snarare glansigt och genomskinligt.
  • När pastan är klar, vänd i stekpanna tillsammans med några matskedar av pastavattnet och färsk persilja + färdigskalade räkor. Smaka av med salt och peppar.
  • Toppa med lite parmesan och några tag med svartpeppar. Klart!
Inlägg skapade 48

Ett svar på “Friday I’m in love – den eviga inspiratören Sandra Beijer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp