Friday I´m in love: Den eleganta författaren Denise Rudberg

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. Den här fredagen undrar vi vad författaren Denise Rudberg tycker är mördande gott.

Allra första gången jag var ute med valpen så dök hon plötsligt upp bakom hörnet. Hon böjde sig ner och gjorde en hundviskningsgrej och Elmo, han blev helt galen av lycka! ”Åh, äntligen någon som förstår mig”, tänkte han väl. Själv stod jag stum i andra änden av kopplet och undrade vad som hände… Hon med superkraften som får husdjur att vifta på svansen är alltså författaren Denise Rudberg. Hon passar väl på att använda den när hon ser något extra gulligt på gatan eftersom hon för tillfället lever utan egen hund.

Denise har alltid funnits i mitt blickfång, även om jag inte alltid, i min ignorans, har fattat hennes grej. ”Bah för chic lit om överklasstjejer” har jag fnyst vid något tillfälle (utan att läst böckerna). Men så har hon något som gör att jag ändå inte har kunnat värja mig. Med sin naturlig charm och genom att vara smart, energisk, envis, målmedveten och himla skicklig har hon till slut lindat mig runt sitt finger och det tackar vi för. Tror det var genidraget att byta genre som författare och samtidigt passa på att döpa sin typ av böcker till ”elegant crime” som fick mig på fall. Det är väl ändå goals, att få döpa en genre – som man själv är en mästare i?! Mord i tjusiga miljöer är definitionen av elegant crime och de populära kriminalhistorierna om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff som utspelar sig i de flottare salongerna har gjort Denise till en av Sveriges mest lästa författare. Hennes karaktärer är så fint utmejslade att till och med deras vardag verkar intressant.

Älskar också att Denise väver ihop fiktion och verklighet – som när hon signerar böcker på Östermalms bästa pralinbutik Ejes choklad bara för att det är karaktären Mariannes (och kungens!) favorit. Även i Sviten, en mordgåta i åtta delar som sänds på P3 (Där ett berg av pannkakor faktiskt har en avgörande roll) som Denise skrivit tillsammans med Mikaela Bley märks hur bra hon jobbar med detaljer och dialog. Jag kunde i alla fall inte sluta lyssna och det blev till slut en av de härligaste dagarna den här våren! Nu finns den dessutom som bok för den som inte fick nog av radioserien. 

Denise är också så fruktansvärt produktiv, innan jag har hunnit andas ut har hon släppt ytterligare en bok/podd (Lomma-Karlaplan som görs tillsammans med Anders de la Motte)/radio-serie, samtidigt som hon tycker till i olika tv-program och brinner för de utsatta. 

Herregud! När hinner hon äta? Det tog vi reda på. 

Hund som Denise kidnappat medan hon väntar på mat. Från instagram @deniserudberg

Vad har du för förhållande till mat? 

– Jag ser mat som något väldigt gestaltande. Hur du förhåller dig till mat säger väldigt mycket om vilken person du är. 

Har det alltid sett likadant ut? 

– Ja, jag har haft perioder av dåligt leverne som uteslutande handlade om stress. Men mat är en oerhört stor del av våra liv vilket jag tycker man ska försöka göra sitt bästa av. Allt utefter förmåga.

Vilka nya matvanor upptäckte du och la  dig till med när du bodde i New York? 

– Jag har alltid varit ute mycket på krogen, men helt plötsligt fanns det även möjlighet att äta frukost och brunch ute. Den trenden hade då ännu inte kommit till Stockholm (bodde i NY 1996-1999) och var också det jag saknade mest när jag flyttade hem. Jag kan fortfarande längta tillbaka till min speciella kaffevagn på väg till skolan där jag alltid köpte min cinnamon bagel med cream cheese och kaffe med mjölk. Det amerikanska blaskiga kaffet är en stor passion jag fortfarande har. Kan inte dricka det svenska bryggkaffet, jag får för mig att det är både fosterutdrivande och elakt mot alla celler i kroppen. Men det amerikanska brunbleka vattnet är himmelskt. 

– I matväg var det under de här åren jag upptäckte det asiatiska köket och att det fanns alternativ till ”Fyra små rätter”. NYs utbud av asian crossover är ju oslagbart och min första favorit på det temat är China Grill i Midtown. Jag var där nyligen för ett återbesök med mina barn och tycker nog att den åldrats någorlunda väl. (Reds anmärkning: Men nu har det stängt för alltid.)

Hur speglar bokkaraktären Marianne Jidhoffs matpreferenser och fäbless för praliner dina egna matvanor?  

– Precis allt. Jag är helt omöjlig när det kommer till mat och njutning och har alltid godis och choklad hemma. Jag är uppfostrad så, att allt gott ska finnas hemma inom nära räckhåll men att man inte vräker i sig allt på en gång. Jag har vänner som aldrig kan ha godsaker hemma för att de flippar. Jag ser det som fostrande. Henrik(min fästman) är dock helt omöjlig när det kommer till vissa lakritssorter och sätter i sig en hel påse varefter han ligger utmattad på golvet och klagar över magkramp. Jag ser det som härdande att ändå fortsätta utmana honom i detta.

Vad gör kaffe för dig? 

– Oj, kaffe är väl mitt livselixir och det jag längtar efter på kvällen när jag går och lägger mig med vetskapen om att jag ska få dricka det till frukost. Jag är dock ingen finsmakare utan gillar svagt kaffe som det amerikanska. Men älskar också Nescafés Espressopulver (espresso snabbkaffe alltså) som jag blandar med en del varmt vatten och två delar varm mjölk. Min version av snutkaffe.

Denise träffade sin fästman på ett café och på den vägen är det… Foto från instagram @deniserudberg

Radioserien ”Sviten” utspelar sig i ett hotellrum. Vad beställer du själv helst när du använder room service? 

– Åh, jag är den sämsta när det kommer till room service. Jag avskyr att äta i sängen! Jag har nog ett slags fobi mot detta och kastar mig glatt ner till frukostmatsalen när jag bor på hotell. 

– Men det sagt finns det hotell som serverar bra mat: Grand Hotel i Stockholm älskar jag för deras Lobster Club Sandwich som ska avnjutas av ett glas iskall och torr champagne. På Hotel Diplomat kastar jag mig över deras Afternoon Tea också med champagne såklart. På Lydmar har de en oslagbar råbiff. I New York är favoriten Mercer Hotel och deras asiatiska kök. Men även deras pizza duger i krig.

Beskriv ditt kylskåp. 

– Här finns allt. Vi har fyra tonåringar hemma samt att Henrik är något av en matfascist som anser att jorden går under om det inte serveras hemlagad middag varje kväll, givetvis är allt lagat från grunden. Han bannlyser alla form av halvfabrikat. Men vi har stora mängder frukostmaterial, vällagrad Maasdamer, extrasaltat Bregott, röd mjölk (jag har bannlyst lätt- och mellanmjölk), marmelader och sylter (tror vi är uppe i tolv sorters bär och frukt), färsk pasta, parmesan, grädde, kyckling och Jokkmokks falukorv från Östermalmshallen( med extra hög kötthalt) och en jävla massa grönsaker. Bågnande kylskåp är förnamnet…

Vad äter du till frukost? 

– På vardagar: ett kokt ägg (fem min och femtio sek) med kaviar samt en kopp kaffe. På helgerna blir det mackor och nästan varje söndag mutar jag tonåringarna med scones som jag proffsigt bakar i muffinsformar för den perfekta finishen. Det får alla att frivilligt kliva upp i sängen klockan tio en söndag. Enkelt och billigt knep.

Helgfrukost hemma hos Rudbergs. Foto instagram @deniserudberg

Vilken barndomsrätt kommer du alltid hålla högt och varför? 

– Min mormors ugnsomelett med svampstuvning. Vet fortfarande inte hur hon gjorde den, menjag drömmer om att kunna åstadkomma något liknande. Jag tror hemligheten kan ha varit en del socker.

Mest minnesvärda måltid?

– När jag och Henrik var tillsammans på vår allra första semester och vandrar i Alperna. Vi får åka lift upp på berget, en lift som bestod av en badtunna och ett slitet rep. Väl uppe möts vi av vita kossor med bjällror medan vi vandrar över Sound of Music-landskapet. Sedan vips, mitt däruppe på alptoppen ser vi en restaurang som visade sig servera helt sinnesjukt god mat. Små välkomponerade sallader och fläskkött som bara smälte i munnen.

På vilken restaurang träffar du helst vänninorna (apropå att du skrivit en bok med den titeln)? 

– Jag har i alla år varit en trogen gäst på PA&Co dit jag började gå redan som 16-åring varför detta blir det naturliga valet. Samt att jag numera har kontor i samma hus, det underlättar.

Vilket mål på dagen är viktigast? 

– Jag skulle vilja slå ett slag för mellanmålet. Något vi med nostalgi ser tillbaka på men inte avnjuter i vuxen ålder. Jag ser numera alltid till att få i mig något trevligt vid tretiden eftersom jag eftersom jag annars dippar i energinivå, dessutom gör det att jag inte blir ett monster innan middagen. Trevliga saker jag då kan tänka mig är allt från Keso till en äggmacka eller en semla om det är säsong för det…

Avsluta meningen: Äta bör man…

– Göra med jämna mellanrum. Regeln att aldrig småäta tror jag är dumheter. Se till att äta lite snacks mellan varven så blir dagen trevligare och du själv gladare. 

Vet att du är hundvän, har det någon gång hänt att du lagat en speciell rätt för att ”hunden också ska få något gott”? (OBS frågar för en kompis räkning…)

– Min hund var sjukligt besatt av pannkakor, hon fullkomligt vrålade när jag satte igång och steka. 

Bästa matdoft som kan sprida sig i köket? 

– Jag är väldigt förtjust i stekt lök, det signalerar ofta att middagen är på gång. Det blir man ju glad av. 

Var handlar du helst ingredienserna till festens matlagning? 

– Alltså det här med att handla…jag är en oerhört komplicerad person i detta sammanhang eftersom jag handlar på minst fem olika affärer för den fulländade måltiden när gäster kommer på besök. Detta trots att det inte är jag som lagar maten. Men jag är en hejare på att komma på spännande rätter samt en självutnämnd expert på råvaror varför jag ränner runt stan en hel dag för att få ihop alla varor. Inte det minsta effektivt, men målmedvetet…

Vilken pastasort är din favorit? 

– Jag är en förespråkare av penne, men ogillar tagliatelle. 

Topp 3 smågodis? 

– Mjuka salmiakgrodor, sockerbitar och smultronponnies. 

Favoritverktyg i köket? 

– En metalltång från Global som jag använder till det mesta. Går också att nypas med. Jag fick den av vänner i inflyttningspresent för tjugo år sedan och efter det har jag köpt säkert fyra stycken till. 

Bästa måltidsdryck? 

– Rödvin. Alltid, oavsett kött eller fisk. Funkar till allt förutom pannkakor, då är mjölk det enda gångbara. Kylskåpskall. 

Vin är drycken med stort D. Foto från instagram @deniserudberg

Vad ber vännerna dig att ta med till knytkalaset? 

– Kladdkakor. Eller kanelbullar. Jag är en rätt kass kock, men en desto bättre konditor och bagare. 

Vilken är din paradrätt och kan vi få receptet? 

– Min paradrätt är det som serveras hemma hos oss varje måndag, PANNKAKOR! Jag tredubblar antalet ägg och byter vetemjöl mot siktad dinkel. 

Denises Mördande goda pannkakor (för 4-6 pers)

  • 10 ägg
  • 1 liter röd mjölk
  • 100 gram smält smör
  • 7-8 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  • Blanda mjölken med det smälta smöret.
  • Blanda försiktigt det siktade mjölet med äggen och max en dl mjölk i taget. Bygg sedan sakta upp den till en seg smet där klumparna vispas ut innan du häller på smör-och mjölkblandningen. Ibland blandar jag också i en påse färsk spenat som jag grovhackat.
  • Stek i smör
  • Servera med gruyereost, lufttorkad skinka, nutella, lönnsirap, lingonsylt, blåbärssylt, hallon, socker blandat med kanel eller valfritt annat gott.
Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp