Friday I´m in love: David Sundin

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och värsta smaker. Idag möter vi den alldeles fantastiska komikern och programledaren David Sundin.

Jag vet inte vad det är, men så fort jag får syn på David Sundin blir jag på gott humör. Kanske är det hans uppsyn, eller så är det för att jag vet att kommer få mig att skratta högt (vilket är mer troligt). Älskar den typen av smart, torra humor som han står för och som man kan se bevis för på fredagskvällarna i SVT-programmet Bäst i test. Ja jag tittar alltid och vissa av uppdragen som de medverkande får har barnen tagit efter. Så det är ett bra program för att det är inspirerande också. David Sundin står dessutom bakom roliga saker som Killinggängets Spermaharen och 1000 apor (båda två var en gång i tiden superpopulära humorsajter), det är humor som fostrat mig.

I år får vi se hans andra talanger, när han hoppar in i rollen som Dynamit-Harry när en ny film om Jönssonligan släpps. Det blir ju också roligt.

Nu är vi himla glada att någon som fått bestämma en hamburgare på McDonalds och gillar mackor så mycket att han startar en podcast om det (!) avslöjar allt han kan om mat.

Korv är också gott. Bild från Instagram @davidsundin

Avsluta meningen: Öppna ditt kylskåp och jag…

– …ska göra en macka bara.

Vad har du för förhållande till mat? 

– När friheten att få bestämma över min egen mat inträffade blev det mycket snabbmat på grund av snabb, billig och god, men nu älskar jag att spendera timmar i köket för att sedan slabba i mig det hela på fyra minuter blankt. 

Ett matminne du ofta tänker på.

– Jag har en podcast som heter 80 Väldigt Goda Mackor Podcast (som är underbar och rolig, lyssna gärna. reds anmärkning) där vi lagar och äter alla recept i kokboken 80 Väldigt Goda Mackor av Lasse Kronér. Den innehåller otroligt märkliga och snabbt ihopskissade mackor. Spaghettimacka till exempel. En av de här var en macka med mango och löjrom som vi inte hade allt för stora förhoppningar på men som var RULLA BAK ÖGONEN-god.

– På Rolfs Kök åt jag en gång en tillfällig rätt de hade, minns inte vad det var men det var nån slags… sörja. Den var så god att jag var tvungen att återvända ett par dagar senare efter att ha ätit på en annan restaurang för att äta den igen till efterrätt.

– En lätthalstrad renfilé på Lux var så god att jag blev arg.

– På ett scoutläger i Norge gick vi vilse i skogen utan mat och när vi väl hittat tillbaka fick jag en macka med sylt. Men tror att det kan ha att göra med att jag var hungrig för första gången.

– När jag (som extremt stort fan av McDonalds) hade min egen burgare på menyn och fick äta den för första gången. Den hade fancy sauce och tre sorters lök.

David Sundins hamburgare hette McBetty och var döpt efter hans dotter. Testade du den?

Vad är det konstigaste du gjort med mat? 

– I teve-programmet Bäst i Test på SVT lät vi deltagarna skriva ned en inköpslista med ingredienser som de fick av en islänning, på isländska. Sedan skulle de laga köttbullar med potatismos och klassiska tillbehör av detta. Och jag var tvungen att äta rätterna. En riktigt deppig matupplevelse.

Vissa komiker tar sina frukostflingor på stort allvar (Hej Jerry Seinfeld), hur många paket har du hemma? 

– Två. Helt vanliga cornflakes och några Star Wars-flingor som inköpts efter tjat och som sedan bara stått och tagit plats.

– Själv gör jag egen granola vilket förmodligen är dyrare i slutändan än att köpa.

Vad har du alltid i kylskåpet?

– Smör.

 Är du en sån som improviserar i köket eller följer recept? 

– Jag lider av en åkomma som går ut på att det är helt omöjligt att följa recept. Trots att jag vet att en professionell kock lagat rätten åtskilliga gånger, testat, ändrat och smakat av tills den nått absolut perfektion – så tror jag ändå att jag kan göra den lite bättre genom att typ slänga i lite hickory-salt. 

Lite hickorysalt piggar alltid upp. Bild från Freakykitchen.se

Vilken typ av pasta beskriver dig bäst? 

– Sån festlig i massa olika färger! Kanske fjärilar! (Men jag äter helst bucatini)

Vilken maträtt klär du ut dig till på en maskerad?

– Hamburgare. Alltid hamburgare.

När är skämtet ”Kom ketchup så går vi” roligt? 

– Det är bara roligt en väldigt kort sekund och det är ögonblicket när man förstår att det är ett skämt som är kul på engelska och inte på svenska. Då får man en aha-upplevelse, och sedan poof – är det över.

Festligaste matscen från tv/film/bok? 

– Fancy Sauce-scenen från Step Brothers.

5 äckligaste smakerna du vet? 

– Körsbär.

– Marsipan. 

– Mandelmassa. 

– Vispad grädde. 

– Njure.

Bästa tröstsnacks?

– Chips och dipp.

Hur väljer du restaurang att äta på? 

– En avancerad formel där poäng delas ut beroende på vad man är sugen på, läge till befintlig position, hur snacket har gått och om de har bord.

Person vars smak i mat du alltid litar på? 

 Alex SchlyterMatateljen lagar orimligt god mat med vad som jag uppfattar som enkla medel. Och det säger jag inte bara för att det är min närmaste bra restaurang. 

Vilken del av menyn tittar du på först: Förrätt, huvudrätt eller dessert? 

– Förrätterna! De är i regel godare och framförallt kan man då göra tricket att beställa 3-5 förrätter istället för en förrätt och en huvudrätt. Dessert är jag i regel ointresserad av om det inte råkar finnas något med vit choklad, då är man så illa tvungen.

Restaurang du drömmer om att besöka. 

 Tickets i Barcelona. Ferran Adriás brorsa Albert har en riktigt busig restaurang som verkar ha jättegod och jätterolig mat. Det bästa av två världar!

Vilket är ditt favoritredskap i köket? 

– Just nu en äggskivare som heter ”Pullan”. Det är en gammal svensk produkt som man måste hänga på Tradera i flera månader för att hitta till ett rimligt pris. Som ändå är rätt orimligt. Men den är otroligt mysig att skiva ägg med.

Pullan hänger med!

Vilken musik lyssnar du på när du lagar mat? 

– Jag tycker det är mysigt med tematiska middagar och  att matcha musiken även under matlagningen. Men även att göra tvärtom – matcha maten till musiken, alltså typ ha en Elvis-middag.

Recept på paradrätt?

Varsågod och ät!
Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp