Friday I’m in love: artisten Marit Bergman

Säg mig vad du äter så ska jag berätta vem du är. Vi har frågat våra favoritpersoner om deras bästa matminnen och deras värsta smaker. Idag äger artisten Marit Bergman scenen!

Just nu är Marit Bergman aktuell tillsammans med Andreas KullbergVästmanlands teater med pjäsen/musikaliska lektion Hur man lever. (Det finns biljetter kvar till nästa vecka och mellandagarna!) och kanske borde man bli förvånad över att hitta Marit på en teaterscen, men det är jag inte. Hon är den som jag alltid har sett gå sin egen väg och göra det på sina egna villkor. Orubbligt har hon stått för allt hon tror på och stått på marken säker på sig själv.

Marit Bergman blev Marit Bergman när hon var den där coola i bandet Candysuck, eller alla var iofs den där coola i det bandet. Sen dök hon upp på Darling-redaktionen och gapade om en massa smarta saker, så vi ville hänga med henne jämt. Och ett tag fick vi det. Hon luktade kikärtor och gjorde geni-intervjuer med sig själv och var den som ställde de smarta frågorna när vi var tre som intervjuade Le Tigre (jag, Elin och hon). Såklart var det henne vi skickade till Aktuellt när de ville prata nyfeminism och såklart har hon grundat popkollo för att peppa unga tjejer att göra musik, gjort Backstage-radio för P4 där hon pratar med andra musiker om sånt vi andra inte vet är viktigt och gjort melodier ingen vill vara utan. Tack för musiken Marit. Och maten!

Hur ser ditt förhållande till mat ut?  

– Det har ju varit olika jämt. Har nog gått igenom alla faser som är möjliga. Matvägrande litet barn, bulimisk tonåring, jag skiter i allt äter bara punkgryta, vegan, foodie i Brooklyn, göra slut med sin foodiekille och ta avstånd från all mat som tar över tre minuter att laga, fram till nu där jag gärna lagar god ordentlig (fuskvegetarisk dvs inkl fisk) mat åt mig och de mina när det är möjligt. Vad jag äter nu beror mest på vilka som är hemma för tillfället. Om mitt stora barn är hemma blir det någon sorts anpassning till hans rull som innehåller typ max fyra rätter i taget. Om jag är med min kille blir det foodmap-anpassat också. Om det bara är jag och ettåringen så äter vi vad som helst utom kött.

En bra dagens hemma hos Marit. Foto från instagram @denmaritbergman

Vad äter du till frukost och vad säger det om dig? 

– Oftast: knäcke med vegoskinka. Det säger att jag inte har så mycket tid över på morgnarna.

Bästa sättet att svara på frågan: Varför är du vegetarian? 

– För att jag tycker synd om djuren och för att det är ett väldigt smidigt sätt att sänka sina CO2-utsläpp. Vet inte om det är det bästa svaret men det är mitt svar i alla fall.

Favoriträtt när du var liten? Favoriträtt idag. 

– Liten: Cornflakes med mjölk och ca 1 dl socker. 

– Stor: gillar att göra typ thaiga grejer hemma med tofu, grönsaker, ris, och en sås med soja, risvinäger, sesamolja, fisksås, chili och socker.

Bästa låt/textrad som handlar om mat? 

– Kommer inte på nån men mitt favoritmatband är Red hot chili peppers. Blood sugar sex magic har verkligen åldrats väl.

Bästa starka matbandet.

Vilken musik lyssnar du på när du lagar mat? 

– Ingen musik. Bara P1. 

Tror du musik kan påverka hur resultatet på maten blir? 

– Det som påverkar är om man har tid eller i alla fall en känsla av att ha tid och då spelar ljuden roll, om de stressar upp eller lugnar ner.

Vilken mat väcker känslostorm hos dig och varför? 

– Kan bli väldigt rörd när jag steker pannkakor och tänker på att världen runt står nu föräldrar och gör samma sak i en eller annan variant, pannkakor verkar ju finnas i någon form i alla länder, om det är injera, blinis, tortillas eller våra svennepannkakor.

Injera, den etiopiska pannkakan är lite godare än alla andra pannkakor.

Favoritrestaurang i världen? 

– Åh… när jag bodde i New York för hundra år sen fanns det ett italienskt ställe som hette Frannys. Där brukade jag äta clam pizza. Och dricka massa rödvin. Och den där clam pizzan var så god att jag oftast tog clam pizza till efterrätt också. Man gillar ju ställen där det känns som man kan sitta länge, där det är varmt, där man kan sitta och tjöta och bli lite småfull ihop med kompisar. Maten är viktig men tror det är minst lika viktigt med borden, akustiken, serveringspersonalen… allt sånt som ger en känsla av att man lite grann bor på restaurangen.

Här satt Marit när hon hängde i NY. Tyvärr stängde Frannys 2017.

Vad på menyn tycker du är mest intressant: Förrätt, varmrätt eller efterrätt? 

– Det har jag inget bra svar på. Det beror på rätten.

Gillar du potatis? 

– Potatis är bäst, alla kan äta den (om man inte har kolhydratskräck), den kan odlas i Sverige så den slipper åka så långt, den kan bli till så mycket olika saker.

Vilken tid på dygnet längtar du som mest efter att äta? 

– Jag är så himla vuxen så att jag brukar planera mina måltider så oerhört väl numera så det blir sällan den där riktiga dippen som måste ordnas till. Men kan längta efter ostörd helgbrunch inkl papperstidningsläsande.

Hur hanterar du sockerfall? 

– Min tillvaro nuförtiden går mest ut på att hantera andras sockerfall. Jag tar med mig frukt när jag hämtar på skolan.

Ett äpple om dan håller Marit på stan. Foto från instagram @denmaritbergman

Kokbok du helst inte vill vara utan?

– Kokböcker har degraderats till pynt hos mig tyvärr. Lagar efter eget huvud eller efter internet.

Bästa matdoft? 

– Nybakt bröd såklart. För att det är nybakt. Och bröd.

Om du själv var en maträtt, vilken skulle du vara? 

– Nåt som är syrligt men gott.

Syrlig och god. Foto från instagram @denmaritbergman

Vem, död eller levande, bjuder du in till middag i en drömvärld? 

– Någon vän som bor på andra sidan stan och som jag inte träffar genom jobbet. Pga i dessa dagar är det blott en dröm att träffa andra vuxna människor som inte antingen bor väldigt nära eller som jag jobbar med. Så det skulle va kul! Vi kan prata om litteratur. En middagsbokklubb! Vilken dröm! Tar itu med den om ett decennium eller så.

Snacks du inte kan vara utan? 

– Det borde väl ändå vara chips. (lantchips, sourcream & onion, eller salt/vinegar). Om inte whiskey räknas som snacks. Men det kanske mera är medicin.

Snacks, medicin eller bara rock n roll?

Vilken är livets krydda? 

Chili. Jag är tacksam för att chili finns i denna värld.

Bästa lifehacket i köket? 

– Att ha mycket snabbmat i frysen när det behövs.

Vilken är din paradrätt och hur gör man? 

Jag tycker att jag gör en väldigt bra bouillabaisse. Min personliga twist är att ugnsbaka rotsaker (typ selleri, morötter) tills de blir så där söta och nästan brända och ha i dem samtidigt som fisken. 

Tack för idag! Foto: Theres Stephansdotter Björk
Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp