Frida Ronges nyårslöften

Den som någon gång varit på restaurang Tak i Stockholm, eller besökt Sayan Isakssons Råkultur på den tiden Frida Ronge var köksmästare där, har nog alla önskat att de kunde få ta med henne hem till det egna köket.

Nu när hon ger ut sin andra kokbok: Food retreat – 100 hälsosamma och energirika recept (Natur och kultur) kan man lyckligtvis faktiskt ta med liten bit av henne i alla fall. Men det är en helt ny, och för mig, överraskande sida av henne. Den sidan som fokuserar på själen och kroppslig energi. Den som brygger matcha, äter chiapuddingar med hallon och tillagar sjögräsnudlar och tofu.

“Allt började väl i huvudet, jag ville göra en förändring för mig själv och vara snäll mot min kropp.”

I vanlig Frida Ronge-anda presenterar hon det på ett nytt och helt oemotståndligt sätt, vilket får till och med en gammal skeptiker att vilja hoppa på idén om en hälsosam vår… Jag ställde några frågor till henne för att få ytterligare pepp på vägen:

Full av energi redan till frukost. Foto Simon Bajada

Hade tänkt att en kokbok av dig skulle innehålla massa recept på fisk, pga förknippar dig så starkt med just fisk, men så kommer den här som är något helt annat. Vad hände? Ville du nyansera bilden av dig själv? 

– Jag har ju gjort en kokbok innan som heter Rå som sushi (Natur och Kultur) som är fokuserad på fisk, skaldjur, alger och olika tekniker. Jag har alltid haft ett intresse för mat som är sund och bra för hälsan. Jag försöker äta så privat men det är kanske inte det som tidigare kommunicerats utåt och nu tyckte jag det var dags. Mest för att inspirera andra människor till att laga sund god mat och våga byta ut lite ingredienser till något som man kanske inte testat ännu. 

– Jag är sugen på att göra en till fisk- och skaldjurs bok så det kanske kommer också 🙂

Vad är hälsosam och energirik mat för dig?

– Det är mat med mindre fett och socker. Mat som man håller sig mätt på, känner sig pigg och fräsch och som är vacker att äta. 

 När och varför blev den typen av mat viktig för dig? 

– Jag ändrade mitt sätt att äta på för cirka 2 år sedan. Från att ha ätit onödigt mycket kolhydrater och onödigt socker bara för att jag inte tänkte mig för riktigt. Jag märkte snabbt att jag till exempel kände mig mer positiv, pigg och kreativ bara av att starta dagen med en grön smoothie istället för en ostmacka.

Hur hittade du vilken mat som fick dig att må bra? 

– Jag började med frukosten faktiskt, vissa dagar föredrar jag att dricka något bara som en smoothie och andra dagar känner jag mig i mer behov av kolhydrater som till exempel gröt. Jag bestämde mig också för att uppmärksamma vad kroppen hade för behov. Jag var trött på att ”slentrianäta”.

Rödbetslatte med mandelmjölk. Foto: Simon Bajada

– Det har varit en utmaning att äta sunt och sätta rutiner för maten man äter själv, trots att man arbetar som kock. För det är ofta det som bortprioriterats för mig när jag jobbat och varit stressad. Så allt började väl i huvudet, jag ville göra en förändring för mig själv och vara snäll mot min kropp. 

Om man är sugen på att bara göra en matförändring i sitt liv, vilken ska man börja med tycker du? 

– Jag tycker främst morgonrutinerna som sagt. Smoothie går till och med att förbereda i mixerkannan och ha i kylen över natten. Då tar det bara 1 minut så är frukosten klar på morgonen.

Vilket av recepten i boken är du mest nöjd med? 

– En riktig favorit är rödbetscarpaccion med cashewsås och äppelcidervinäger. 

Rödbetscarpaccio från Food retreat (Natur & kultur)

VARSÅGODA FÖR RECEPTET:

Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp