Ett o-delat försvarstal

Ni vet den där scenen i Vänner när Joey dumpar en tjej för att hon envisas med att smaka hans mat på dejten? Så roligt tycker jag. Och även, så rimligt. Jag ogillar starkt att dela min mat som jag så noga har valt från menyn när jag är på restaurang. Det är absolut okej att smaka lite. Jag vill också smaka. Men ni vet när man är ett större sällskap och alla ska vara så himla härliga och kontinentala och dela på en massa rätter? Jag blir superstressad. Dels kanske jag inte vill ha ens hälften av rätterna som beställs in. Dels kanske det jag ville äta inte ens beställdes in eftersom jag var ensam om det (händer märkligt nog rätt ofta). Ännu värre är det med krogar som marknadsför sig som sådär myspysiga och alla-äter-från-samma-fat-precis-som-i-gulliga-Spanien-aktiga. Usch. Det knyter sig alltid i magen lite när kompisar föreslår att vi ska dela på olika rätter. Nej, det blir inte alls bra. Men det kan jag ju inte säga. För då framstår jag som ett socialt freak.

Nu fattar jag att det här låter osympatiskt och nästintill okamratligt. Det är inte socialt accepterat att vara en o-delare. Det associeras med att vara rigid och tråkig. Jag vet.
Men, och här kommer försvarstalet, jag är en o-delare och ändå en hyfsat social och generös person. Och, det är just det som är problemet. Jag är så vansinnigt dålig på att ta för mig i sådana situationer när det är många som ska dela (sjukt omodernt, jag vet). Jag blir fokuserad på att alla andra ska ha trevligt och äta gott så min egen vilja kommer bort på vägen. Nu kanske den här förklaringen låter lite självgod, men det är faktiskt sant. Och dessutom äter jag väldigt sakta. Resultatet blir att jag inte hinner äta så mycket innan allt är slut. Jag är inte ond men något av en push over på restaurang, alltså. Och så kanske det är för många av oss o-delare tänker jag. Vi är inte onda, bara lite missförstådda. Det borde vara socialt accepterat att inte vilja dela på en pasta vongole och en carbonara när man bara vill ha sin vongole för sig själv. Jag känner att jag borde starta en FB-grupp för o-delare. Finns det redan? Jag ska kolla. För sharing må vara caring. Men inte alltid, och inte för alla.

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp