En som äter pannkaka kan inte vara så förfärligt farlig

Emil i Lönnebergas granne bor på ”Pannkaksstället” – en gård som kallas så för att barna där en gång stod vid grinden och åt pannkakor, Joel, handlarens pojke i boken Sunnanäng, har ett helt knyte fullt av pannkakor, Lotta på Bråkmakargatan hänger upp plättar i träden innan hon mumsar i sig dem. Som ett lamm! Mio min Mio blir bjuden på plättar och sylt i Rosengården.

Så har vi Pippi Långstumps berömda pannkakskalas. Och Findus pannkakstårta. Till och med katten Jiji i filmen Kikis expressbud har pannkakor som favoriträtt. 

Även Mumintrollen äter pannkakor och gör (såklart) filosofi av det. ”En som äter pannkaka med sylt kan inte vara så förfärligt farlig”, skriver Tove Jansson i Trollkarlens hatt och får oss att tänka på vad en farlig typ äter. Förutom taggtråd. Definitivt något köttigt? Men pannkakor är så mjukt och sött både för kropp och själ och man blir ju som man äter. I Kometen brinner fortsätter grubblerierna. När kometen far fram som värst över himlen hoppas Snorkfröken att den inte ska träffa mammas jordgubbsland, ”för om det inte finns några jordgubbar, vad ska vi då ha på pannkakorna”. Då förstår man direkt oron på allvar.

Ja, barnböckerna är proppfulla av pannkaksreferenser och då kanske det inte är så konstigt att det är det man tror att barn gillar mest av allt. Vuxna är mer svårflirtade inbillar jag mig, så för att få med dem på pannkakståget uppdaterade jag pannkakstårtan så att den blev snyggare, roligare och smälte som guld i magen. Alltså på riktigt så är det det godaste jag ätit i pannkaksväg och då har jag testat många varianter. Den är också perfekt att ta med till stranden eller bara bära ut i trädgården om man inte orkar äta något annat eftersom det ändå är alldeles för varmt.

Jag planerar redan att ta med den till ”vår” badklippa på västkusten. Där kommer den sitta som en smäck. Det är jag helt säker på.

Hej lilla knyte av gott. Snart ligger du i min mage.

Uppdaterad pannkakstårta

 • 8 pannkakor

 • 250 g mascarpone

 • 80 g florsocker

 • vaniljpulver

 • 100 g grädde

 • Jordgubbar (många)

 • Hallon (många)

Gör så här:

 • Stek pannkakorna.
 • Blanda mascarpone, vanilj, florsocker och grädde. Vispa.
 • Lägg fyra pannkakor över kanten på en tårtform så att de täcker tårtformen och ligger en bit ner på botten. Låt en femte pannkaka bli botten. Smeta på ett lager med kräm och lägg sedan på ett lager med jordgubbar. Toppa med en pannkaka. Lägg på ytterligare ett lager av krämen, men lägg nu på hallon. Toppa med en pannkaka. Repetera tills allt är slut och gör ett knyte av pannkakorna.
 • Ta med ut och ät upp.
Inlägg skapade 71

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp