En smak av USA

Paj är mat för hjältar. Inget folk som äter paj kan någonsin besegras. Så lyder den amerikanska mentaliteten som pajentusiasten Caroline Hainer har rotat vidare i. Låt smaka!

Jack Kerauac åt en bit paj med vaniljglass varje dag, det var en viktig näringskälla för honom, skrev han i kultboken På drift. Men frågan är om inte pajen var mer än bara näring, kanske kände han i bakverket smaken av någonting tryggt och hemtrevligt under en tid då han faktiskt inte hade något hem? 

För den amerikanska pajen, med sitt tjocka och frasiga skal, är mer än en dessert. Den är en del av landets kultur. Hemmafrun som tar ut en rykande paj ur ugnen är en bild av femtiotalets välstånd, en symbol för hemtrevnad, tradition och stabilitet. Farmor Ankas blåbärspaj som står och svalnar på fönsterkarmen är en del av Walt Disneys nostalgibild av det amerikanska ideallivet. 

Men pajen är också personlig. Det finns inte ett enda universellt pajrecept utan i stort sett alla bakar sin paj på sitt eget sätt, ofta från recept som ärvts ned i generationer. Ändå smakar en äppelpaj oftast likadant i hela USA. Kanske är det därför en bit varm äppelpaj med tjockt, fint skal, serverad varm med en kula vaniljglass är bland det mest typiskt amerikanska som finns.

Det finns inte ett enda universellt pajrecept utan i stort sett alla bakar sin paj på sitt eget sätt, ofta från recept som ärvts ned i generationer.

Pajens historia i USA är lång och gedigen men brukar oftast hänvisas tillbaka till pilgrimmarnas ankomst till den nya världen runt 1620.
Förutom att en paj är väldigt god är den också praktisk. En paj kräver mindre mjöl än bröd, är lätt att baka och ett smart sätt att ta tillvara på frukt och bär. En äppelpaj kan man baka också på torkade äpplen. Detta passade de första immigranterna som lärde sig hushålla med vad naturen gav. 

Pajen utökade sitt fäste i USA i samma takt som landet expanderade västerut. Bakverken började reflektera regionala skillnader. Pumpapaj och pajer som sötats med sirap blev vanliga i norr medan man i östkuststaten Maine lärde sig ta tillvara på skogens blåbär. Idag är blåbärspajen Maines officiella ”statspaj”. I Florida är Key Lime-pajen typisk medan man i sydstaterna bakar pecanpaj och paj med sötpotatis. I Georgia är man stolt över sin persikopaj och i Mississippi serverar man chokladpajen Mississippi mud pie. 

Madonna Inn är känt för två saker. Unikt inredda och kitschiga rum och sina flerfaldigt prisbelönta pajer.

Alla dessa färgglada och välsmakande pajer är egentligen ett lapptäcke över USAs historia. Sirapspajerna i norr, till exempel, härrör från tiden då ursprungsbefolkningen visade de tidiga immigranterna hur man tog tillvara på sirapen från lönnen, och många bärpajer har sin historia i olika former av traditionella skördefester. Därför har också pajen en helig plats på det amerikanska Thanksgivingbordet. Under inbördeskriget kunde man tydligt markera sida genom vilken paj man föredrog. Sydstatarna åt pecanpaj för att öka sina nationalistiska känslor och därmed ha en tydligare bild av något värt att slåss för. 

Under 1900-talets första början var det inte ovanligt för en amerikan att äta en bit paj om dagen.

Under 1900-talets första början var det inte ovanligt för en amerikan att äta en bit paj om dagen. 1902 föreslog en förfärad engelsman i en artikel i New York Times att detta faktiskt borde anses som frosseri. Tidningen svarade honom omedelbart och skarpt: ”…alla som känner till vår nations styrka och grunden till vår industriella överlägsenhet håller med. Paj är den amerikanska synonymen till välstånd och dess varierande fyllningar en krönika över årstider i förändring. Paj är mat för hjältar. Inget folk som äter paj kan någonsin besegras”.

Industrialiseringen minskade pajens roll i det amerikanska hemmet men bara tillfälligt. Under 1950-talet gjorde pajen comeback då hemmafrun kunde använda nymodigheter som Cool whip (fejkad vispgrädde) och Jello (gelatinpudding), och färdiggjorda pajskal och pajdegsmix. 

Idag har den amerikanska pajen ett popkulturellt värde. I Twin Peaks äter Agent Cooper körsbärspaj och i flera komedier från 1900-talets början är pajkastning ett stående skämt. Farmor Anka serverar blåbärspaj till Kalle och hans vänner i Ankeborg, en analogi över USA.
För pajen fungerar också över gränser, som klass och etnicitet. En rabarberpaj är lika naturlig på bordet hemma hos en arbetarklassfamilj i Michigan som på ett högklassigt hotell i Vermont. Den binder ett folk samman. Det anser också det nationella pajrådet, American Pie Council, vars primära syfte är att ”bevara Amerikas pajarv”.  

Det är på Twedes som Agent Cooper njuter av sin körsbärspaj i David Lynchs tv-serie Twin Peaks. Den serveras här än idag. 

Inte särskilt konstigt att uttrycket ”lika amerikansk som äppelpaj” är vedertaget i USA. Just äppelpajen är faktiskt den enda paj som är lika närvarande i alla regioner, och som därför kan bli en symbol för hela USA snarare än en stat. Det är därför äppelpaj är ett stående inslag på nationaldagen 4 juli – eftersom den smakar som Amerika. 

Caroline Hainer är författare, journalist och LA-bo på deltid. Hon äger två gulliga marsvin och har kommit trea i en pajtävling i USA! Läs mer av henne här!

Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp