En midsommardröm

Här hade jag tänkt skriva superfint om det klassiska konditoriet Ladurée i Paris. Ni vet det där pistagegröna stället som gjort macaron-kakor kända i hela världen. Jag går alltid dit och spanar på riktigt lyxiga franska damer som äter frukost eller dricker eftermiddagste när jag är i den franska huvudstaden. Man får alltid bra idéer på Ladurée och det är ett ställe där det är lätt att drömma sig bort. Men jag orkade inte riktigt lägga ut texten och förresten är det för varmt att läsa om det också.

Men här kommer det viktiga: förutom macarons kan man äta fina bakelser där. Och en av dem inspirerade till årets midsommartårta…

Pajskal

  • 120 g smör

  • 70 g florsocker

  • 25 g mandelmjöl

  • salt

  • En nypa vaniljpulver

  • 1 ägg

  • 200 g mjöl

Gör så här

  • Sikta florsockret. Skär upp smöret i små bitar och lägg i en skål.
  • Arbeta sockret och smöret så att det blir en skön smet och tillsätt sen de andra ingredienserna, en i taget och rör om ordentligt mellan varje. OBS rör inte för mycket, du vill ha en len och fin deg.
  • Forma degen till en boll och plasta in den innan du lägger den i kylskåpet. Gärna till nästa dag.

Tarte Fraise Mascarpone


  • Pajskalsdeg

  • 2 gelatinblad

  • 60 ml grädde

  • 125 g socker

  • 500 g mascarpone

  • 400 g jordgubbar

  • 1 passionsfrukt (pga man ångrar aldrig en passionsfrukt)

  • vit choklad

Gör så här

  • Smöra en (mindre) pajform (typ 24 cm stor). Kavla ut degen och pressa ner den i pajformen. Ställ i kylskåpet i en timme.
  • Sätt ugnen på 170 grader. Ta ut pajskalet från kylskåpet, gaffla degen så att den inte puffar upp under gräddningen. Klipp ut en bakplåtspapper och lägg över degen. Häll på torra bönor ovanpå.
  • Baka pajskalet i cirka 20 minuter. Det ska ha en fin ljus färg. Ta ut från ugnen och ta bort bönorna. Låt svalna.
  • Smält lite vit choklad och pensla pajbotten med chokladen. Ställ in i frysen i tio minuter så chokladen stelnar.
  • Under tiden lägger du gelatinbladen i kallt vatten (minst 10 minuter). Koka upp grädde och socker i en kastrull. Ta av från plattan och smält ner gelatinet. Låt svalna.
  • Vispa mascarponen mjuk. Häll sedan ner grädd- och sockerblandningen lite i taget och vispa mer. När allt är ihopvispat häller du ner allt i pajskalet och ställer in i frysen i 20 minuter.
  • Halvera jordgubbarna. Häll över passionsfrukten på pajen och dekorera fint med jordgubbarna. Färdigt!
Varsågoda, här kommer ett lass jordgubbar på en bädd av gott!
Inlägg skapade 57

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp