Efterrätter- inte den enda boken jag behöver, men inspirerande och härlig ändå.

Efterrätter – den enda bok du behöver om sötsaker (Natur och kultur) är titeln på Olle T. Celltons bok om desserter. Nu håller jag inte med om att det är den enda bok man behöver, men böcker som handlar om bara det godaste på menyn är sällsynta och extremt sällan skrivna på svenska. Den bok jag gärna återkommer till i den här genren är annars The Fundamental Techniques of Classic Pastry Arts – som är tung som en bibel och bör läsas bokstavstroget. Den är bra för att den innehåller typ allt, och kommer med en felsökningsmanual. Alltså om något blev fel på kakan/tårtan/moussen står det en lista över saker som kan ha hänt (ugnen kanske var för varm, du vispade eventuellt för hårt eller packade mjölet för hårt) med påföljande resultat. Har lärt mig massor av den, men den känns också himla förnumstig, som en lärare som står och tittar över min axel och påpekar min (felaktiga) teknik hela tiden. 

Olles bok, som visserligen har ett år på nacken men som ändå är ständigt aktuell, är mer som en bjussig kompis som peppar och berättar roliga historier inifrån köket på världens restauranger och får mig att googla på kulinariska storheter som Fernand Point. Snygg är den också, som det mesta är som leker med färgerna rött, blått och vitt (och är plåtat av Lennart Weibull). I inledningen läser jag att Olle (som till vardags hänger på fantastiska Babette i Stockholm) och jag verkar ha ungefär samma inställning till hur man bedömer kokböcker. Man börjar bakifrån och ser utifrån ingredienser hur bra/dålig boken är. Står det till exempel blockchoklad i ett recept skjuter jag den bort ifrån mig. Jag brukar också ha problem med potatismjöl, även om jag har förstått att det kan ha sin plats i en kaka vid väl valda tillfällen. 

Här är han, min nya bjussiga kompis Olle! Foto: Erik Olsson

I Efterrätter går vi i vanlig ordning igenom vissa grundrecept (vaniljsås/chokladsås) och några grundläggande tips (hur man vispar grädde så den blir perfekt och vilken ugnsluft som är bäst) i början av boken. Jag uppskattar den här typen av nördinfo, suger åt mig som en svamp så jag kan svänga mig med den sen när barnen, eller svägerskan, frågar. Sedan när vi börjar komma in på de ”riktiga” recepten kommer de från västerut ifrån: San Fransisco, London (jodå båda våra favoriter River café och Yotam Ottolenghi finns på kartan) och Köpenhamn. Men såklart nämns även franska och italienska influenser. Tillsammans blir det en rolig och varierad blandning där de traditionella citronpajerna och browniesarna får plats sida vid sida med Persian Jewels (mascarponefyllda dadlar) och valnötskakor med chokladganache. 

Recepten är inbjudande och enkla. Olle får mig att tro att jag visst kan göra en chokladsufflé lätt som en plätt, och visst kan jag det. Den kom ut ur ugnen, visserligen aningens för låg, men med en perfekt smak av bakad chokladmousse. Ska göra om den med lite apelsin i nästa gång, för man ångrar aldrig apelsin. Testade också att göra glasskexet langue de chat/kattungor men de blev ganska fula och ouppskattade av det unga gardet. Var faktiskt tvungen att dubbelkolla i en annan kokbok om jag hade gjort rätt, men det hade jag. De är inte godare än vad de är helt enkelt. Kan också vara så att min vaniljessens hade tappat stinget helt, för mina kex smakade mest salt och luft. Egentligen skulle jag ha gjort glassen också, men jag hann inte. Uppskattar däremot att Olle har med ett recept på fior di latte – det är inte alla som fattar varför den är så viktigt i glassammanhang, men en glass med en renaste av smaker är oslagbar i de flesta sammanhang. När jag bakade mandelkakan med brynt smör blev det spontanfest hemma. Ingen kunde sluta äta, så den rekommenderas verkligen. Bara att tillaga den var en fest, så härliga dofter av mandel och brynt smör. Mmmm!

Mandelkakan som gör alla dagar till en fest.

Pistaschkaka med kardemumma och apelsin står på min bucketlist, och blodapelsinbrulée. Ja, jag kommer använda den här boken många gånger, men för att vara den enda boken jag behöver saknar den allt vad mousser, pannacotta och bavaroise kan ge. Och en hel rad småkakor… Kanske kommer med nästa bok?

PS: Just nu kostar boken bara 99 löjliga kronor på adlibris. Helt sjukt billigt!

Formgiven av stilsäkra Fabian och Lotta Kühlhorn.
Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp