Dricka havre? D.I.Y

När en kompis (som vet saker) berättade för mig att finländare druckit havremjölk sedan 1960-talet eftersom hela högen är laktosintoleranta (nej, såklart inte prick alla, men många då) blev jag med ens mycket mer vänligt inställd till drycken. Det är inte bara en trend eller något som kan rädda själen på alla oss med klimatångest, det finns faktiskt en historia bakom Oatly-hypen. När jag dubbelkollade hennes påstående var det kanske inte helt sant, finländare är visserligen laktosintoleranta, och har därför vansinnigt många laktosfria mjölkprodukter i hyllorna, men en industri för just havremjölk verkade inte ha brett ut sig. Förrän nu. 

– De gjorde såklart havremjölken själva förr, hälsade kompisen då. 

Och så kanske det var! Att göra egen havremjölk är inte så svårt som man kan tro och Finland har alltid varit både påhittiga och välvilligt inställd till havre (läs gröt). Men sedan ett decennium tillbaka har de flera leverantörer som fabriksgör havredryck, för dem som inte orkar/hinner/vill göra sin egen. 

När jag träffar bröderna Kukkonen som just nu lanserar en av dem, Aito, i Sverige (så att Oatley ska få en konkurrent och faktiskt smakar Aitos havremjölk lite annorlunda, lenare liksom) berättar de att det är just de länder som har en stor egen produktion av havre, och som alltid har ätit det, som omfamnat havremjölken mest. 

– Finland, Sverige och Skottland är stora odlare av havre och det är också i de länderna som man varit intresserad av de här nya havrebaserade produkterna, berättar de.  

Den främsta anledningen till att produkterna boomar i Europa, enligt dem, är hälsan (havre påstås rensa kroppen från gifter, förebygga uppsvälld mage, reglera sockernivåerna, sänka kolesterolet och skydda kroppen från de skadliga effekter av fria radikaler – som kan orsaka för tidigt åldrande – och massa annat), men havremjölk anses också vara mer klimatsmart än komjölk. I ett recept på nätet från en av de stora livsmedelsaffärerna står det svart på vitt att om du byter ut mjölken till havremjölk blir din middag 70% klimatsmartare. Då är det ju svårt att värja sig. 

Men om havremjölk verkligen är så himla mycket bättre för klimatet debatteras det om fortfarande. 

När jag frågar Matti Kukkonen om hur deras företag ser på det svarar han svävande, men ärligt på frågan: 

– Enligt våra uträkningar är det marginellt bättre, i alla fall när vi räknat på den färska havremjölken. Men allt beror på vilka faktorer man väljer att räkna in i produktionen och hur jämförelsen görs. 

– Det vi iallafall märkt är att den yngre generationen har nya matvanor och dem vill vi gärna möta. Vi vill också vara transparenta med hur vi jobbar och tänker, det tror jag alla vinner på i längden. 

Ni lanserar era produkter som ”premiumprodukter”, vad exakt betyder det? 

– Att all vår havre är närproducerad i Finland och att vi bara använder havre av högsta kvalitet. 

Hur konkurrerar man då med Oatly som redan har stora marknadsandelar och som är det märke man främst förknippar med havremjölk? 

– De var först, men vi är också tidiga och det är viktigt. Vi har också produkter som inte Oatley har, men i slutändan är det konsumenterna som bestämmer vilket märke de föredrar. Vi hoppas att vi kan vara ett alternativ som gynnar både butikerna, konsumenterna och branschen. 

Att koka havregrynsgröt med havremjölk är väldigt gott. Fina caféet Pom och Flora gör det, och det blir lika bra när du gör det själv.

Egen havremjölk

  • 1 liter vatten
  • 2 dl havregryn
  • En nypa salt
  • 2 msk neutral olja (kokosolja eller rapsolja)
  • (Ev smaksättning: 1 tsk kanel, vanilj eller kardemumma)
  • (En mixer och en silduk)

GÖr så här:

  • Mixa alla ingredienser till tills mjölken är helt slät.
  • Sila mjölken för att få bort de sista havreresterna.
  • Häll över i flaskor och ställ i kylen. Den håller i 5-7 dagar. Glöm inte att skaka mjölken innan du häller upp.
Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp