Drar dit pepparn växer

Idag är peppar en av världens vanligaste kryddor, men jag läser (i en David Sedaris-bok av alla ställen) att man förr i tiden sålde pepparkorn ett och ett, och eftersom de var så värdefulla fick personerna som packade dem göra det med hopsydda fickor. 

Pepparkornen var värda mer än guld (!) och användes som valuta på vissa platser (där man hade vett att prioritera rätt). Med peppar betalade man skatter, tullar, hemgifter och hyror. En handfull peppar var liksom värd lika mycket som en hel årslön för en vanlig arbetare. 

Men så var peppar inte vilken krydda som helst. Förutom att den gjorde, och fortfarande gör allt godare, användes den i mumifieringsprocessen där man puttade in pepparkorn i näsborrarna. Pilutta dig Madicken på den! Nu fick ju peppar typ tusentals extra credpoäng. 

Det tänker jag på när slentrianpepprar min pasta och känner mig tacksam över att det går att göra så nuförtin. Känner mig rik till och med! 

PS. Dra dit pepparn växer är ett uttryck som syftar på området Cayenne i Franska Guyana som är ökänt för sitt obehagliga klimat. Cayennepeppar växer här (sedan är cayennepeppar inte peppar utan chili, men vem bryr sig om de exakt rätta termerna när man är förbannad.)

Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp