”Donut worry, eat sprinkles”

I Sverige används det framförallt till glass. I USA fnyser man åt munkarna och cupcakesen om de inte är täckta av ett ordentligt lager. Konditorn Roy Fares rullar sina chokladbollar i det och i Australien häller man över så mycket man orkar på en skiva vitt bröd och serverar till mellis med orden; Varsågod här kommer ditt älvbröd (fairy bread)!

Helt vanligt älvbröd – garanterat onyttigt för barn.

Strössel alltså! Ett litet korn av socker som förvandlar en jämntrist dessert till en festlig kalasupplevelse. Kanske beror det på att barn matas med strössel så fort det vankas till fest och att den känslan sitter kvar i ryggmärgen, även fast vi är vuxna och borde veta bättre. Fint är det iallafall, med det spräckliga och färggranna som påminner om magiska enhörningsvärldar och oändliga tivolikvällar med extra allt. Saker som vuxna borde bli påminda om oftare. 

Strössel kommer från den franska traditionen att täcka mandlar i hårt socker och servera på bröllop. (Vad är det förresten med mandlar och bröllop?! Note to self: Måste ta reda på det.) Tyvärr åt inte speciellt många av gästerna av de kanderade mandlarna, de var alltför rädda för att tappa tänderna när de bet i den stenhårda nöten. Det här var nämligen för flera hundra år sedan, dragéer som de sötade mandlarna också kallas, långt innan den allmänna folktandvården var påtänkt.

Dragéer var från början, på 1200-talet redan, troligen en apoteksuppfinning, ett sött lager drogs över piller som det absolut inte gick att svälja, men en fiffig dessertkock kom på att det där borde användas på trevligare sätt.

Iallafall tillverkas dragéerna på samma sätt som strössel – både då och nu. Mandlarna, eller sockerkristaller om man ska göra strössel, läggs in i en roterande maskin som ser till att de täcks av en speciell sockerlösning. Olika färger och smak tillsätts för att få rätt känsla. Tada! Franskt godis extra deluxe. 

Men ursprung går alltid att diskutera och amerikanarna är ju alltid sugna på att vara först, så det amerikanska godisföretaget Just Born påstår att det faktiskt var de som uppfann strösslet under 1920-talet. Det är inte sant, det finns ganska många bevis på att strössel funnits långt innan dess, men sant är att Just Born myntade strösslets smeknamn: ”jimmies”. Jimmie var killen som stod bakom chokladströsselmaskinen och alltid var på så glatt humör. Några skratt gör godare strössel, så är det bara. Hur jag vet det? När jag orkar gör jag eget strössel. Det är busenkelt, men kräver lite planering, för helst ska det stå och torka över natten.

Gör så här

  • Vispa ihop 1 äggvita, 2,5 dl florsocker, en nypa salt, smakessens och färg om du vill.
  • Spritsa ut strösselmassan i långa rader på ett bakplåtspapper så tunt du kan och låt stå. Helst över natten så det torkar ordentligt.
  • Hacka upp raderna i små bitar och smaka sedan på strössel från himlen. 

SÅ STOR SKILLNAD. 

Livsglädje i en liten burk.
Foto: Sissela Jensen
Inlägg skapade 99

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp