Den stora matpodds-guiden

Under långhelgen har jag äntligen haft tid att lyssna på alla de poddar på tema mat som jag varit nyfiken på. Någon var ju tvungen att lista dem, så att du inte behöver lyssna igenom alla. 

Såhär tyckte jag (OBS för att min ingång är att jag tycker att alla poddar med folk som är ”lite härliga” och babblar om sig själva, är olyssningsbara, och att jag gärna vill lära mig något när jag lyssnar) :

MARGARINET

Medverkande: Siri Barje, kock som syns på TV4 ibland och som också är blogg/instagramhärlig, och Frida Lund, hobbykock med sociala medier-cred. 

Tema: De pratar högt och lågt om mat. 

Jag lyssnade på: Avsnittet som heter Olagliga kommentarer. Valde det för att det kändes kittlande och kul.

Hej målbild i köket!

Omdöme: Mina två första tankar var: ”Vem är vem egentligen” och ”Gud vad de svär” men det kändes ju trist att haka upp sig på det, så istället försökte jag fokusera på vad de faktiskt sa. Då hörde jag historier om självupplevda matkrig på krogen och olika åsikter om allt från vad som är ok att ta med sig som present när man är bortbjuden på middag till hur man som gäst ska bete sig på krogen. De pratar snabbt och åsiktsbaserat och känns som de coola kompisar man ringer till när man vill ha matlagningstips – men ibland blir det bara skvaligt, fördomsfullt och rätt tröttsamt. Hade önskat lite mer djup och eftertanke i ämnet, inte bara en åsikt eller ord bara för att det finns ord att säga. Gillar ändå att de kör på med sin grej och att de gillar mat. Älskar det försvarstal de håller till pasta när de pratar om att människor som jobbar på kontor kan få onda ögat när de har penne i lunchlådan. Kolhydrater är också mat! + 1 på det.

Bästa tipset i podden: När Siri inte vet vad hon ska laga till middag kollar hon upp en favoritrestaurangs meny och lagar något från den (på sitt sätt såklart). Så bra tips. 

IL PODINO

Medverkande: Journalisten Jonas Malmborg och kocken Anders Strand 

Tema: Italiensk mat på svenska 

Jag lyssnade på: Det senaste avsnittet som gästas av ljuvliga matprofilen Johanna Westman. 

Låter inte bara bra, de blir tjusiga på bild också.

Omdöme: Jonas och Anders är roliga på sin egen (och varandras) bekostnad på ett varmt och härligt sätt. Jag gillar deras jargong och avslappnade stil, deras podd är verkligen ett praktexemplar på bra genomförande på smart grundidé. Medan de pratar lagar de en maträtt och där hade jag önskat att de kanske förklarade lite noggrannare vad de gjorde, eller att de iallafall la upp receptet någonstans sen, för själva matlagandet ger kanske inte så mycket. Men så mäktigt att man kan nörda ner sig i ett enda lands matlagning och göra sjukt fina program som blir både personliga, nördiga och initierade utan att stänga ute lyssnare. Det märks när de pratar hur mycket de gillar mat och matlagning på det där anekdotiska sättet som även jag uppskattar.

Bäst i podden: När Jonas berättar om hur Amerikas bönder rasade när presidenten George Bush uttalade sig om att han inte gillade broccoli.

SÖNDAGSINTERVJUN SR 

Medverkande: Journalisten Martin Wicklin intervjuar Lotta Lundgren, känd från coop-reklam men framförallt från tv-programmet Historieätarna

Tema: Känd person intervjuas

Omdöme: Jag slängde in det här programmet (från år 2015) mest för att jag ville jämföra om en SR-produktion skiljde sig mycket från en ”vanlig” podd-produktion. Nu är det här ”bara” en vanlig intervju, där två människor möts så jag tyckte ändå att det passade in på temat och kunde också konstatera att det inte märks en överdrivet stor skillnad. Men om ett intervjuprogram ska bli bra eller inte beror såklart jättemycket på vem det är som intervjuas och vad hen är sugen på att prata om. Lotta Lundgren har en ganska speciell röst som man antingen hatar eller älskar. Hon släpar sig också igenom vissa frågor, skrattar på märkliga ställen men levererar också klockrena citat som ”Om man är människa kan man laga mat, det lär man sig väl”. Vi får lära känna henne som barn och höra henne berätta om dagen då hon tog beslutet att lämna sitt flotta reklambyråjobb för att istället laga köttgryta på hemmaplan. Martin är en duktig intervjuare och lyssnare och han backar inte när det bränner till. Han får folk att prata om saker de kanske inte tänkt så mycket på. Hade gärna hört honom prata mat med andra matmänniskor. Lotta var den enda med matkoppling som jag hittade bland oändligt många intervjuer. 

Bästa tankeväckaren i podden: ”Det finns ingen mat som är universiell god. Allt är kulturellt betingat!”

KOCKPODDEN

Medverkande: Journalisten/vinkännaren Alf Tumble och känd kock. 

Tema: Att lära känna kockar på djupet. 

Jag lyssnade på: Nu lyssnade jag på avsnittet med Titti Qvarnström, men har tidigare hört till exempel Emma Shields och Sebastian Gibrand

Han kanske bara tänker på vin när han egentligen ska prata mat?

Omdöme: Kockpodden är bra om gästen är bra och mindre bra om gästen är mindre bra. Alf sköter utfrågande helt ok, men ibland blir han statisk och ställer slentrianmässigt samma frågor som han ställer till alla gäster. Tycker också att han missar en massa följdfrågor som hade gjort gästen och samtalet mer intressant. Djupet blir liksom aldrig riktigt djupt. I Titti-programmet tyckte jag också att de hakade upp sig alltför mycket på restaurangpolitik och för lite på smak. Har man en kock bredvid sig vill man ju verkligen rota i smaklökar och viktiga maträtter. Jag blev också störd när en reklampaus var hastigt inklippt mitt i ett svar. Men till Alfs försvar lät det som om Titti var ganska svårintervjuad. Hon pratade snabbt och mycket om de ämnen hon brinner för just nu.

Bästa säg i podden: ”Desto mer man lär sig om matlagningen, desto mer förstår man hur lite man egentligen kan.” 

DEN SISTA MATPODDEN

Medverkande: Tom Sjöstedt (Lilhttp://.lillaego.com/la Ego-kock) och Stefan Ekengren (Hantvhttps://restauranghantverket.se/erket-kock) 

Tema: Två kockar pratar om saker de tänker på.  

Jag lyssnade på: Avsnitt 5 om Kockarnas kamp, Sveriges mästerkock och Toms köttfärs. Men har lyssnat på andra avsnitt tidigare. 

Älskar namnet på podden. Är det önsketänkande eller vad är det?

Omdöme: Alltså man måste ju älska båda Tom och Stefan för att de bara pratar på om vad som helst som kommer upp i deras huvuden, men ganska ofta önskar jag att det kunde finnas en redaktör som kunde styra upp dem. Till och från blir det ganska internt och jargongigt dem emellan. Det märks att de har varit på samma platser och gjort samma saker, men att jag (som lyssnare) inte varit inbjuden. Vem är den där Karin till exempel? De är också lite tjatiga och duktiga på att bekräfta varandra, men är på samma gång gulliga och charmiga även om man får anstränga sig för att hänga med. Men när de pratar om saker som ingen av dem vet något om, som tv-programmen Kockarnas Kamp och Sveriges Mästerkock (de har knappt sett programmen) undrar jag varför de ens har en åsikt och varför jag ska lyssna på den. Men visst är det kul att få tjuvlyssna på vad de talar om i restaurangköken idag. Det låter som om de har ganska kul där också. 

Bästa insikt i podden: Vilka delar av djuret finns egentligen i färsen man köper? 

TILLÅT KAKOR

Medverkande; Emma Brink Rask och Camilla Hamid (två hobbybagare som blivit bakprofiler och stora instagrampersoner)

Tema: Två personer med ganska olika approach till bakning nördar ner sig. 

Jag lyssnade på: Podden är precis nystartad så jag lyssnade på det som fanns, alltså det första avsnittet.  

Hade nog valt ett annat namn, för visst känns lite neggigt med ”tillåt kakor”?

Omdöme: Okej, det här är första avsnittet och det märks också eftersom det aldrig kommer igång med att handla om det de säger att det ska handla om. Kanske är det relevant att presentera sig själva i ett första avsnitt, men jag hade gärna att de på en gång bevisat att de på ett intressant sätt kan prata om bakning, vad som är trendigt inom genren och hur ett bakverk plåtas på bästa sätt. Men de lät som de trivs tillsammans och att det kan bli spännande samtal eftersom de har ganska olika ingång på hur ett bra bak går till. Kommer lyssna på nästa avsnitt också för att ge det en chans, det här första hade jag faktiskt kunna hoppa över.

Bästa ojdå i podden: Att Camilla läst att all världens choklad kommer ta slut inom 30 år. HJÄLP!

MATSAMTALET

Medverkande: Matprofilen Sigrid Barany, kocken Tommy Myllymäki och mathistorikern Richard Tellström

Tema: Reder ut små och stora frågor om mat.

Jag lyssnade på: Det senaste/sista (?) avsnittet ”Frågor får svar”. Men har lyssnat på ganska många avsnitt tidigare. 

Det finns 83 avsnitt, men lyssna framförallt på den senaste säsongen där Tommy Myllymäki briljerar som radiopratare.

Omdöme: Känns som om jag har sparat det bästa till sist, men här har vi en podd som inte är babblig men ändå pratig, som har initierade medverkande som är intressanta att lyssna på, som bjuder på sig själva och sin kunskap och som gärna leverera kuriosa som du kan berätta vidare på en middag. I det här avsnittet får vi till exempel höra Tommy dra historien om varför pepparstek är en bra middag att bjuda på när man vill förföra någon. Tore Wretman, Hasse Ekman (Gösta Ekman pappa alltså) och fyra barn nämns i storyn… Enda gången jag vill spola framåt är när Sigrid beskriver någon mat/matlagningmetod på ett alldeles för tradigt vis och fööör länge, hon har ögonblick då hon blir lite för mycket, men Tommy balanserar henne bra tycker jag – eller de balanserar faktiskt varandra väldigt bra. Är inte säker på att ett program med enbart Tommys silkeslena röst hade blivit bättre.

När programmet är slut har jag lärt mig flera saker (som hur jag ska rengöra en gjutjärnspanna och vad jag kan göra med jordärtskockor) och önskar att avsnittet var minst dubbelt så långt. 

Bästa tips i podden: Hur man ser på en restaurang om den är bra eller inte.  

Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp