Cookie rookie – Bakbok som är bra för barn

Ända sedan tidigt 1990-tal, då Johanna Westman stod i gulliga klänningar och presenterade veckans bästa musikvideos i SVT-programmet Pop-i-topp, har jag haft en soft spot för henne. Hon har ju alltid verkat sådär ljuvlig och kul och alldeles underbar! Att hon dessutom så småningom hamnade i matsvängen bekräftar ju bara hela härligheten. Så när hon nu släpper en ny bakbok för barn (eller nybörjare i köket), Cookie rookie, har jag lurat ungarna att klockan är mer än vad den är och lagt dem extra tidigt. Ja, annars hade de ju aldrig släppt taget om boken och mina chanser att kolla igenom den i lugn och ro hade minimerats. Allt är faktiskt tillåtet i bakning och kärlek. 

Cookie rookie är så bra, bland annat för att den är både fin och ambitiös! Böcker som riktar sig till unga eller oerfarna bagare är i princip alltid så förenklade att de tappar respekten för den som ska baka och bakverken. Men här får läsaren en utmaning, både i utförandet och i smakerna: Kolasnittarna pryds med pumpakärnor, oreos får mönster med hjälp av undersidan av ett glas (så smart trick!) och kakor smakar parmesan. Det finns också recept på hemgjord nutella och nattjästa frukostfrallor så att man lär sig att göra saker från grunden och även får kunskap om hur lätt det är att fixa sig en nybakad bulle. 

Tack också för bakreglerna som Johanna listar – där städning lyfts upp som viktigt! Följer man inte det blir det bakläxa. Hehe. 

Jag passade på att ställa ett par frågor till Johanna för att få reda på mer om henne och hur hon tänker kring kakor: 

Kan man se i/på boken att du är uppvuxen i Italien? 

– Nja, det tror jag faktiskt inte. Ska vara att jag älskar focaccia i så fall!

Varför är det viktigt att redan som barn kunna ett par två, tre bakrecept? 

– Att baka är en källa till så mycket glädje, och visst är det väl viktigt att ha roligt! Men jag tycker också att det är bra att man vet hur lätt det är att baka och hur få ingredienser som faktiskt ingår i ett bröd, då kanske man tänker till lite när man ser hur det ser ut i innehållsförteckningen på fabriksbakat bröd som är gjort för att hålla väldigt länge.

Hur ska man använda boken tycker du? 

– Jag hoppas att den som köper boken ska njuta och ha roligt av själva processen, minst lika mycket som av resultatet. Jag hoppas också att det blir mycket anteckningar i marginalen med förbättringar på recepten – att den som köper boken kan göra den till sin alldeles egna bakupplevelse.

När bakar du själv? 

– Jag bakar ofta, inför kalas och middagar såklart men också ibland på kvällen när jag behöver tänka eller varva ner. Jag tycker det är väldigt rofyllt att baka.

Vad är det bästa med att baka?

– Det är härligt för alla sinnen att baka. Det doftar gott i köket, det är pyssligt och kul, det smakar smarrigt och dessutom blir alla glada av att bli bjudna på resultatet. Man kan få nya vänner av att baka och man vårdar de vänner man redan har med fika och annat mysigt. 

Smart trick för att få till mönstrade kakor. Foto: Ulrika Pousette

I boken finns det ett chokladbollsrecept, handen på hjärtat, behövs det verkligen ytterligare ett sånt i en kokbok? 

– Jadå! Det behöver finnas ett recept med kakor som är klara på minuten. Ibland måste man ju få till något riktigt snabbt och hinner inte vänta på jäs- och gräddningstid. 

Vad är speciellt med ditt recept då och varför är det bättre än andra chokladbollsrecept? 

– Det är brynt smör i mina chokladbollar. Det blir vansinnigt gott! Det är också gott om man mixar degen så att den blir lite slätare tycker jag.

Boken avslutas med en bild på 8 kavlar. Är alla dina? 

– Nä, det är den briljanta fotografen Ulrikas Pousettes kavlar faktiskt. 

Hur många kavlar behöver man ha hemma tycker du? 

– Man klarar sig gott på en kavel hemma, man klarar sig till och med utan. Det går fint att kavla med en ren tomflaska om man vill. Det är inte nödvändigt att ha en massa prylar egentligen. 

– Men en av kavlarna är min och jag har köpt den på ett loppis för en tjuga…

Här är någon som blivit glad av att baka!
Inlägg skapade 53

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp