Burn baby burn

När jag var liten byggde pappa på vår sommarstuga. Mycket. Under helger, sommarlov och andra lediga dagar snickrade, sågade och målade han på det röda lilla huset i den norduppländska skogen. För vår skull sa han. Men just det är inte så lätt att förstå för en 4-årig liten pojke som bara vill att pappa ska leka istället. För imorgon finns inte riktigt när man är fyra år.

Det var en het myggig sommardag och jag och min lillebror hade uttömt de lekidéer vi kunde komma på. Mamma var upptagen med sitt växthus och pappa med sitt snickeri. Min lillebror försökte tålmodigt fånga pappas uppmärksamhet på alla sätt han kunde, men pappa sa bara sen och sen och sen och fortsatte såga och snickra. Trumpet förlägen gick lillebror ut på en liten promenad istället. Med alldeles för stora arbetshandskar på sig. En kvart senare kom han in igen med ett stort fång brännässlor i famnen som han sedan hämndlystet drog över pappas nakna rygg. Det gjorde nog väldigt ont. Såklart. Men mest av allt gjorde det nog ont i fadershjärtat. Pappa fattade vinken. Bygget fick vänta och lillebror fick leka.

Det där är mitt minne av nässlor. Men som tur är finns det även andra. Mamma som är uppvuxen i Polen är till exempel expert på att ta tillvara allt som växer i naturen och kan dessutom trolla fram en massa goda saker av det. Bland annat en gudomlig nässelsoppa. Hon är kreativ och har gröna fingrar, visst, men det här ligger också i den polska kulturen. Min då 95-åriga gammelmorfar drack gröna drinkar med avokado och nässlor långt innan Instagram fanns, kokade nässelteer och blandade all jordens fröer och kärnor i olika häxbrygder. Och så blev han också nästan 100 år trots två världskrig varav han tillbringade ett i arbetsläger, samt migration till Sverige i 70-årsåldern. Bara en sån sak.

Brännässlan är faktiskt en riktigt nyttig och extremt näringsrik liten kompis. Den innehåller till exempel karotin, vitamin A, B, C och de flesta viktiga mineraler som järn och magnesium. Det rika innehållet av mineraler är guld för naglar, hud och hår. Och enligt ovetenskapliga källor kan nässlorna även lindra klimakteriebesvär och skallighet. Sant eller ej, eftersom det är så gott är det ju värt ett försök tänker jag!

Men det går ju att göra en massa god mat med nässlor. Mammas nässelsoppa får minnet av pappas nässelbrända rygg att blekna. Och, när jag häromveckan fick smaka hemgjord ramslökspesto med Västerbottensost hos några vänner tänkte jag att det här borde ju funka med nässlor också. Det gjorde det. Peston blev jättegod. Jag vet att man egentligen bara ska ha späda nässlor, men jag brände mig och fick slut på tålamod så tog både stora och små och det gick det med. Här är receptet på min nässelpesto:

Nässelpesto

  • 1 liter färska nässlor

  • 1,5 dl rostade saltade solroskärnor

  • 1,5 dl rostade saltade solroskärnor

  • 1,5 dl Västerbottenonst

  • 4 vitlöksklyftor

  • 2 dl fin rapsolja

instruktioner

  • Rensa nässlorna, med handskar på, och koka dem i saltat vatten några minuter bara.
  • Krama ur nässlorna ordentligt så att det blir små torra bollar och lägg i ev mixer med ost, solroskärnor, olja, salt och vitlök. Mixa tills peston är precis så grov du vill ha den. Supergott till grillad vit fisk eller pasta. Eller på mackan.
  • Skölj och rensa nässlorna och förväll dem sedan i saltat vatten några minuter. Häll sedan av vattnet och drick upp det eller vattna växter med det, för det är rent näringsguld.
Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp