Brownies med jordnötssmör

När jag stökar runt i köket och testar, provbakar och experimenterar finns det många jag skulle vilja tacka – förutom den uppenbara: mamma (som ”tvingade” mig att laga min egen mat redan när jag var i 7-årsåldern), så känner jag extra varmt för Ottolenghi, Stefano Cattenacci (vars vegetariska minestronesoppa ligger på familjens topp-fem-lista) och Julia Childs (som är så exakt i sin matlagning att jag tror att hon skulle varit en utmärkt dataprogrammerare om hon hade valt den vägen).

Men Donna Hay – Australiens svar på Martha Stewart – har ändå vunnit mitt hjärta pga av är härlig, och alltid gör fina, roliga och ganska enkla recept som blir garanterat goda. Igår vände jag mig till just henne när det behövdes lyxigt kvällssnacks och svängde sen ihop brownies med jordnötssmör. När jag parade ihop en bit med vaniljglass tänkte jag ”stackars alla allergiker” medan jag åt på.

Bättre än godis.

Brownies med jordnötssmör

 • 250 g jordnötssmör
 • 110 g smör
 • 100 g mörk choklad
 • 100 g ännu mörkare choklad, 70%
 • 2 ägg
 • 110 g socker
 • 90 g råsocker
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 75 g mjöl

Gör så här:

 • Sätt ugnen på 180 grader, ta en lite mindre ugnsfast form och lägg i bakplåtspapper. Hacka chokladen.
 • Värm upp jordnötssmöret i en liten kastrull. Låt det koka i ett par minuter tills det är smält och doftar godis. Ta av plattan och låt stå.
 • Smält smöret och chokladen långsamt i en kastrull. Medan det smälter vispar du ihop äggen och sockret (båda sorterna) och vaniljen. När chokladen smält hivar du ner den i äggochsockersmeten och rör ihop.
 • Blanda ner mjölet och vispa klumpfritt och slätt.
 • Häll ner hälften av smeten i formen och ställ in i frysen i cirka 5 minuter.
 • Häll över det smälta jordnötssmöret och bred ut det så att det är jämnt.
 • På med resten av browniesmeten och baka i 35-40 minuter. Låt svalna i formen. Skär upp i bitar och servera sen. Gärna tillsammans med glass.
Inlägg skapade 88

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp