Brödet är italienarens förlängda tunga…

Här umgås man med italienare mest hela tiden, men det är inte förrän jag sitter på en restaurang (Copine – gå dit det var underbart) som jag hör det fantastiska uttrycket ”Brödet är italienarens förlängda tunga”. Kan nu inte sluta tänka på det! Servitören menade såklart att bröd är det bästa hjälpmedlet för att få upp det sista på tallriken och att italienare är extra bra på att använda det tricket. Plus att de är bra på bröd överlag.

Mitt bästa bröd fick jag när jag gick en kurs med konditormästaren Jan Hedh. Vi skulle egentligen fokusera på choklad, men när vi hade gjort det ett tag bjöds det på lunch och ja, jag åt väldigt mycket bröd. Kunde nästan inte ta in att vi fick med oss receptet hem sen och att det var så himla enkelt. Gör det med jämna mellanrum nu och speciellt i tider när vi alla i familjen behöver extra omtanke. Som typ NU!

BOndbröd

  • 50 g jäst

  • 2 kg Manitoba Cream (eller annat glutenrikt vetemjöl)

  • 2 l vatten

  • 4 msk havssalt

GÖR SÅ HÄR:

  • Blanda jäst, vatten, salt och mjöl i din hushållsmaskin. Kör maskinen på låg växel tills allt är blandat. Höj sedan hastigheten till max och slå degen cirka 7-10 min, så att den släpper helt från kanterna och har bildat en klump runt degkroken.
  • Jäs degen i bunke, täckt med handduk, i en timme.
  • Stjälp ut degen på mjölad yta. Skär ut limpstora bitar ur degen och lyft över degen på plåtar som är preppade med bakplåtspapper.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Låt limporna jäsa igen. Den här gången i 30 min.
  • Sätt in brödet. Efter 8 minuter sänker du temperaturen till 200 grader och gräddar ytterligare 20 minuter (cirka!). När brödet sätts in i ugnen slå då gärna in typ 2 dl vatten i botten på ugnen för att få en krispig skorpa på brödet.
  • Låt svalna på galler efter bakning. Skiva upp och njut.
Inlägg skapade 94

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp