Blåsa ägg, baka kaka

En av de bästa sakerna med påsken är ju att blåsa ägg. Att något som verkar så svårt och automatiskt blir väldigt fint kan vara så lätt. Det är lite magi över det. Har tvingat barnen att måla massor av ägg som de kan ge bort istället för påskkort när de går påskkärring.

Gör så här: Skaka ägget. Stick ett litet hål i botten på ägget med en nål. Gör ett lite större hål i den spetsiga delen av ägget med samma nål (utvidga det med till exempel en tandpetare) och rör gärna runt inne i ägget så att äggulan går sönder. Blås allt du kan i det lilla hålet. Skölj ur dem ordentligt innan du målar dem. Tips är att använda Pilots Pintor-pennor som är perfekta för DIY-projekt.

Måla äggen och sätt sedan ihop dem till skulpturer, blir sjukt fint.

På äggen gör du sedan en Crème caramel och blir det över ännu mer får du äta pannkakslunch.

Crème Caramel

  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 6 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 äggulor

Gör så här:

  • Börja med karamellen genom att smälta socker och vatten på medelvärme i en bra kastrull. Sockret ska bli ljust brunt och rinnande, det kan ta en stund och under tiden blir man lite rädd att det inte fungerade för först blir sockret till hårda kristaller, men sedan ordnar det upp sig. När sockret blivit till karamell är det dags att jobba fort. Häll snabbt ner karamellen i formar och snurra runt så att karamellen täcker både botten och åker upp en bit på kanten. Tänk på att formarna ska tåla värme. TIPS: Värm gärna formarna en stund innan du häller ner karamellen så att de inte får en chock och spricker.
  • Snitta upp vaniljstången och pilla ut fröna. Lägg ner dem i mjölken och värm upp i en kastrull till sjudande. Ta av från plattan och låt stå.
  • Vispa ihop socker, ägg och äggulor tills smeten är lätt och skummig. Häll på mjölken medan du vispar.
  • Häll upp ägg- och mjölkblandningen i formarna och sätt ner dem i en vattenfylld plåt/form. Sätt in dem i den nedre delen av ugnen som är uppvärmd till 175 grader.
  • Sänk värmen till 160 grader efter 5 min, Baka i cirka 40 min. (Testa om de är färdiga genom att sticka ner en provsticka. Kommer den upp och är torr är din crème caramel färdig)
  • Ställ in i kylskåp och servera när andan faller på.
Inlägg skapade 94

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp