Bland drakar och demoner

Igår kväll gled vi bokstavligen på isen genom en häck och in på Café Opera för att vara med när DN:s Gulddrake 2019 delades ut. Gulddraken är ett av Stockholms krogvärlds viktigaste pris och har gett restauranger och caféer en extra skjuts sedan 2001.

I den knökfulla trappan ville vi ta hand om Edward Bloms bebis som inte verkade så galasugen, men sedan kom vi på bättre tankar, åt lite korv och pizza, drack ett glas bubbel och spanande på hur krögarna beter sig på fest.

Vi hejade såklart lite extra på café Gast (där delar av den här sajten blivit till), restaurang Hantverket och lyxkrogen Oaxen som alla vann priset. I övriga kategorier (bar och budgetkrog) hejade vi på de vi varit på (Papillon och Mahalo) och i andra hand på de som vann (Videgård och The Fishery).

Men vi undrade varför en krog som Frantzén inte var nominerad i lyxklassen, Pom & Flora bland caféerna och mellanprisrestaurangerna L´Avventura och Lilla Ego. Sofie kläckte även den geniala idén att dela ut pris till årets maträtt – alltså uppmärksamma en enskild rätt från någon av Stockholm menyer (Hej piggvaren på Sturehof och omeletten på Babylon).

DN: s proffsiga matredaktör Elin Peters höll ställningarna på scenen och efteråt passade vi på att ställa några frågor om mat och priset:

Hej Elin, hur många restauranger provar ni på ett år och vilka är kriterierna för att en krog ens ska vara aktuell för Gulddraken?

– Grunden är de tester vi gör för Krogkommissionen, det vill säga ungefär 35-40 stycken/år. Sedan gör vi en massa extratester inför Gulddraken när vi dels provar om tidigare testade, plus testar barer, kaféer, budgetkrogar och andra nykomlingar som Krogkommissionen normalt inte skriver om.

Vilken är den mest minnesvärda Gulddraken ni har delat ut genom åren och varför?

– Första året som Oaxen krog vann (de har vunnit tre gånger) blev de så glada att de nästan hoppade sönder scenen – och jag fick skäll av teknikern efteråt för att jag inte hade stoppat dem.

Vilken är den största missen ni har gjort genom åren?

– Ett år hade vi glömt att bjuda in en av vinnarna till galan. Det var inte så bra. Och ett år gav vi ett pris till en budgetkrog som inte alls kunde hantera anstormningen av folk.

Hur förhåller man sig som utdelare av priset och matredaktör på Sveriges största tidning generellt till kockar och krögare för att det inte ska inkräkta på omdömet?

– Bra och svår fråga. För så fort man lär känna någon så påverkas ju ens omdöme – och jag måste ju ha kontakt med kockar och krögare, både i Gulddraken-sammanhang och andra. På DN har vi löst problemet på liknande sätt som de gör på Kultursidorna, att vi skiljer på redaktörer och kritiker. Så jag testar och bedömer inte, utan leder bara juryns arbete, samordnar, delar ut test- och skrivuppdrag, lyssnar på vad de berättar och försöker sammanfatta. 

Vad ser du fram emot matmässigt under 2019?
– Jag ser fram emot att vi slappnar av lite, bryr oss mindre om vad som är rätt och fel, är mindre upptagna av egna dieter och andras och i stället försöker hitta gemenskap kring matbordet. Jag är för det mesta mer intresserad av vem jag äter med än vad vi äter. 

DN s matredaktör Elin Peters pratar med en drake.
Inlägg skapade 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp