Bästa vegolasagnen

Som ung åt jag mest för att bli mätt, men jag ville gärna ändå vara lite speciell med mina matvanor, så en dag bestämde jag mig för att bli vegetarian. Men med undantaget att jag skulle få äta på Mc Donalds (!) om jag ville. Med tanke på att en ganska stor del av mina måltider hände på McDonalds var det där med vegetarianismen ingen stor förändring av kosten. Till vardags lagade jag nämligen mest pasta med smör och ost, pasta med stekt ägg, potatisgratäng (ja enbart) och popcorn till middag. 

Men min familj var peppig och snäll ändå och i födelsedagspresent fick jag en Cranks gröna kokbok för att jag skulle få inspiration. På den tiden var Cranks det coolaste London hade i matväg, köerna ringlade sig långa ut på gatan utanför restaurangen och alla som var något droppade att de var stammisar där. 

Jag kan inte säga att kokboken fick mig att bli en mer dedikerad vegetarian, och efter ett halvår hade jag glömt bort att jag ens hade sagt att jag var det, men en rätt i kokboken har hängt med mig sedan dess: En vegetarisk lasagne. Varje gång jag lagat den har gästerna tappat hakan för att den är så god och häromsistens utbrast mamma förvånat: Men Marie, det här var ju JÄTTEGOTT! som om hon aldrig hade blivit bjuden på något gott någonsin av mig tidigare. 

Hemligheten är att lasagnen har 3 lager, alla med varsin huvudgrönsak och att den är väldigt krämig och härlig. Testa du med!

Innehåller väldigt god lasagne.

Lasagne i 3 goda lager

  • 10-12 lasagneplattor
  • 1,5 dl gräddfil eller creme fraiche
  • 250 g cheddar
  • TOMATSÅS:
  • 1 gul lök hackad
  • en skvätt olivolja
  • 500 gram burktomater
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 knippe basilika
  • salt + peppar
  • FYLLNING 1
  • 500 g gröna ärtor
  • 50 g smör
  • 500 g fänkål
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • salt + peppa
  • FYLLNING 2
  • olivolja
  • 1 stor aubergine
  • 1 vitlöksklyfta
  • tabasco
  • FYLLNING 3
  • 500 g spenat
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk creme fraiche
  • salt + peppar

GÖR SÅ HÄR:

  • Börja med att sätta ugnen på 200 grader och koka ihop tomatsåsen; Hetta upp oljan, stek löken genomskinlig, tillsätt tomaterna, vitlök, basilika, salt och peppar och koka i minst 25 minuter.
  • Under tiden gör du lager 1. Koka upp ärtorna och spola under kallt vatten. Smält smöret i kastrull och fräs fänkålen som du skurit i 2 cm stora bitar och vitlöken mjukt. Strö över mjölet och rör om. Krydda och blanda ner grädde och ärtor. Sjud i ett par minuter innan du tar av kastrullen från plattan.
  • Gör fyllning 2. Hetta upp oljan och fräs auberginebitarna, skurna i 2 cm stora bitar tillsammans med vitlök och tabasco tills de är mjuka.
  • Gör tredje lagret! Lägg spenaten i en kastrull och låt den mjukna i sin egen vätska. Krydda med muskot och vitlök plus salt och peppar. Tillsätt creme fraiche och ställ åt sidan.
  • Ta fram en ugnssäker form och lägg ett tjock lager tomatsås i botten. Lägg pastaplattor ovanpå tomatsåsen och ös på med en av fyllningarna. Varva sedan plattor och fyllningar tills allt är slut. Avsluta med tomatsås. Bred på gräddfil/creme fraiche, strö på river ost och grädda i cirka 25 minter.
Inlägg skapade 71

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp