Att skiljas från vetet var att dö en smula

gluten cookes

För några år sedan stod det klart att min man, vi kan kalla honom E eftersom han heter Eric, är veteallergiker. Han hade inte hängt för mycket på GOOP och inte heller läst några böcker om tarmfunktioner och vacker hud – det var snarare kliande utslag som väckte misstankarna.

Men, vi höll oss kvar i desperat förnekelse in i det sista; var det inte pelargonerna eller kanske den varma sommaren ändå? Men de röda utslagen och klådan dröjde sig kvar trots nya årstider och temperaturer och trots att pelargonerna åkte ut. Återstod att utesluta vetemjöl en månad för att se om det trots allt var det hett älskade vita pulvret som var boven.

Tyvärr. Efter den mjölfria månaden var E helt symtomfri och huden var som ny, dessutom försvann den misstänkta astman. Typiskt. Det var bara att anpassa sig till ett vetemjölfritt liv. Det här var på riktigt en sorg för oss alla för mjöl är ju gott. Kanske var det lite som att dö en smula.

En sak som blev påtaglig var också E:s ovilja att förlika sig med den här allergin som många snarare betraktar som ett livsstilsval. Eftersom han varken är vegan, dricker gröna drinkar eller yogar mer än nödvändigt hade han svårigheter att identifiera sig med sin nya grupptillhörighet, som ju egentligen inte var en livsstilsmarkör utan en allergi. Han var alltför generad för att säga att han var allergisk mot mjöl och blängde stint på mig om jag av omtanke informerade om det på middagar och restauranger. Att inte äta mjöl var så tätt förknippat med en viss livsstil att det kändes obekvämt att kalla sig veteallergiker ansåg han. Det tycktes av många uppfattas som en paradox att ja han åt visst socker och kött, men inte mjöl. Så är det fortfarande. Inget ont heller om dem som utesluter vetemjöl av andra anledningar än allergi, men i just det här fallet var det fråga om just det och inget val.

Men vi uteslöt i alla fall vetemjöl hemma och även om jag moffar i mig vitt bröd, pasta och kanelbullar så fort E är borta en kväll så tycker jag att det på många sätt också har varit positivt att experimentera med alternativ till vitt mjöl. Här är några bra saker som jag kanske inte hade upptäckt utan den veteallergiska mannen.

Kikärtsmjöl. Brukar köpa från Sevan pga tycker de gör så goda och bra grejer. Det här mjölet blir supergott i mer matiga pannkakor med goda fyllningar. Brukar också strö på kikärtsmjöl efter olivoljan på sötpotatis och broccoli innan jag rostar i ugnen. Det blir så nötigt och gott. Vilken uppfinning!

Kikärtsmjöl från Sevan. Älskar alla deras produkter!

Rispasta från Trader Joes. Pasta är pasta och pasta görs bäst på durumvete, så är det bara. Men, vi har testat alla möjliga andra sorter och landat i att den godaste alternativa pastan görs på brunt ris. Tyvärr har jag inte hittat nåt bra alternativ i Sverige, men brukar köpa med ett lass av denna sort hem från USA. Numera föredrar jag den nästan, men bara nästan, framför vanlig pasta.

Kan nån börja importera denna, tack?

Deliciously Ella och Smilla Luuk. Jag har hittat massa bra vetelösa recept på mat, bullar och bröd i Deliciously Ellas böcker. Man får ha lite överseende med präktigheten här för hon har massa bra idéer och tips.
En annan favorit är duktiga Smilla Luuks böcker och sajt. Hoppas det kommer många fler och att hon snart har ett litet glutenfritt imperium.

Nyöppnade Happy Atelier är en dröm för veteallergiker och faktiskt för alla andra med. Här finns vetefritt, bröd, kakor, semlor, mackor för hemkörning. Och framför allt, det är urgott och inte ett dugg torrt eller sådär klassiskt svampigt och trist som glutenfria alternativ ofta kan vara.

Cooked på Netflix. Missa inte heller den fina serien Cooked på Netflix. Avsnittet om Luft är superintressant och snyggt och förklarar vetets och glutens komplexitet. Tyvärr blir man oerhört sugen på att äta gluten också.

Cooked. En av de vackraste matdokumentärer jag sett, plus lärde mig massor.

Men, det vi inte lyckas få till är bröd. Briocheliknande bröd funkar eftersom fett och socker fixar det mesta här i världen och likaså grovt fullkornsbröd. Men vi kan sakna vitt surdegsbröd som är sådär segt och gott. Är det någon som har bra tips på gott osötat vetefritt bröd så är jag oändligt tacksam för tips!

Inlägg skapade 48

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp