Äta under ytan

Ett av mina tidigaste filmminnen är från tyska eposet Das Boot. (U-båten på svenska, men det låter ju inte alls lika effektfullt.) Jag var visserligen bara tio år, men ändå drabbades jag av ångesten och klaustrofobin i filmen, den angst som alla som måste vistas under vatten i en liten plåtburk måste känna. Kommer ni ihåg hur det knakade ödesmättat i båtens fogarna och att alla i båten stelnade till? Även jag blev på helspänn av de där knaken och fast jag satt hemma i soffan höll jag i mig så hårt att knogarna vitnade. Hoppas hoppas att de klarar sig, tänkte jag. Och höll i mig ännu hårdare.  

Nu när jag läser om den nya norska lyxrestaurangen Under, som är till hälften nedsänkt under det iskalla vattnen i Norra Atlanten, kommer allt det där tillbaka till mig. Och jag försöker leva mig in i hur det skulle vara att sitta framför den vackraste tallriken någonsin och samtidigt se en fisk simma förbi. Fem och en halv meter under ytan. Får lite panik bara av tanken. Då hjälper det inte att restaurangen ser otroligt vacker ut, är utformad av coola arkitektkontoret Snøhetta – som ofta tänker konceptuellt och kul. Med Under är idén att besökarna ska få uppleva flera nya perspektiv samtidigt – att man både är över och under och ser havet både underifrån och ovanifrån.  

Varje kväll får 35-40 gäster bord här. Restaurangen är redan fullbokad ganska långt framöver… Foto: Ivar Kvaal

Skulle man vilja åka dit? Kanske för att det verkar så spektakulärt, men samtidigt, restaurangen ligger i en liten fiskeby i södra Norge – så omgivningen känns ju inte superpepp. Lär ju inte finnas så mycket annat att göra där? Att havet kan förändras på ett ögonblick som Under använder som säljargument tycker jag låter mer läskigt än lockande. Restaurangen ska också fungera som något slags marint centrum, och det är ju mäktigt. Så länge det inte är samma sak på tallriken som det jag ser genom fönstret. Skulle direkt tänka att det är min maträtts syskon/kompisar som simmar omkring därute och letar. (Ja, jag kanske har sett Hitta Nemo en gång för mycket) Då hjälper det tyvärr inte att betongklumpen till restaurang är ett arkitektoniskt mästerverk.

Skyhöga ambitioner på maten. Allt kommer inte komma från havet, men det mesta ska vara närproducerat. Foto: Stian Broch

Och tänk om det skulle börja knaka i fogarna medan man sitter där! Fy farao. Skulle du våga äta på en restaurang som ligger under ytan?

Titta, en kapsejsad restaurang i havet! Foto: Ivar Kvaal
Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp