April, april lägg in din egen sill

– Har du blivit gubbe? 

Han tittar förskräckt på mig och först förstår jag inte vad han menar, men så pekar han på min tallrik. På den ligger några sillbitar, potatis och gräddfil. Gräslök toppar självklart allt också. 

– Jaha, ooups, jag orkade inte laga någon middag idag. Men sill är ju alltid gott! Titta jag har folköl också. Vill du ha? 

Nej, det vill han inte, han som inte tycker att sill är en ”riktig” måltid. Han får skylla sig själv. 

Jag har inte alltid älskat sill. När jag var yngre petade jag pliktskyldigt i mig några löksillar från en glasburk som lika pliktskyldigt stod på bordet för att den hörde till högtiden (eller högtiderna kanske jag ska säga, eftersom den alltid dyker upp oavsett vilken högtid det är.), men sedan smakade jag på en senapssill som var inlagd efter konstens alla regler och full av tradition och kärlek, och då förstod jag att sill nog är en fisk i min smak. Numera tåras ögonen av lycka om det finns matjessill med brynt smör och hackat ägg på bordet, det är höjdpunkten och varje gång bannar jag fisken för att den är så himla mättande. Jag orkar aldrig äta så mycket jag vill och om jag gör det orkar jag ingen dessert, vilket också är dåligt…

Jag kanske faktiskt är en gubbe. Det är tydligen bara gubbar som äter sill nuförtiden får jag reda på när Abba presenterar sin nya smak för året. Så nu sliter de sitt hår för att betona att sillen är en klimatsmart fisk och går att äta på många olika sätt. För att bevisa det har de anlitat grymma Frida Ronge (som till vardags finns på restaurang Tak i Stockholm) som innovativt både serverar sillen med fräscha smaker i en nydanande och härlig sillsallad och inspirerat av det japanska köket. För en gubbe som mig blir det verkligen en ögonöppnare: ”Att sill kan smaka såhär”, hör jag mig själv tänka och blir inspirerad att stoppa i koriander i min egen inläggning eftersom koriander också är gott. Chili och lime åkte också med ner i burken. Kanske tänkte jag på tacos medan jag gjorde den? 

Ändå hoppas jag att alla de som nu ratar sillen pga obegriplig anledning (sill borde ju vara något som alla hipsters går igång på: Traditioner, diy och oändliga möjligheter? Till det kan man dessutom brygga sin egen snaps!) också blir gubbar en dag eftersom de annars går miste om livets goda. 

Ska jobba på övertygande argument för att få den nya generation därhemma att våga testa. Att man får bryta ut i sång medan man äter kanske kan vara ett?  

Håll skeden med stadig hand när du lägger i de sista kryddorna 🙂

Frida Ronge har gjort en sill som serverades varm på grillat surdegsbröd och som var helt magisk! Testa om du vågar utmana traditionerna och gillar lite hetta. 

 • 1 pkt Abba 5-minuterssill
 • 2 dl majonnäs
 • 2 msk sriracha chilisås
 • 1 färsk röd chili
 • 2 msk tomatputé
 • 2 st tomater
 • 2 nypor svartpeppar
 • 3 msk kapris
 • Chiliflakes som ganityr

Gör så här:

 • Skär tomaten i skidor och ta bort kärnhuset.
 • Skär chilin i bitar, smaka av så chilin är lagom stark och anpassa efter egen preferens av hetta och skär sillen i bitar.
 • Blanda majonnäs, tomatpuré, sriachachilisås till en jämn sås och lägg i sillen, tomatskidor, färsk chili, svartpeppar och kapris.
 • Placera allt i en burk. Toppa eventuellt med lite färsk chili och chiliflakes.
Inlägg skapade 95

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp