”And that’s the way the cookie crumbles”

Varje gång vi ska få gäster tittar jag först i en och samma bok om desserter. Boken är turkosgrön och ligger alltid i fönstret så man lätt ska komma åt den. På precis varje sida i boken stannar jag upp och tänker: Det här! Det blir perfekt! Sedan bläddrar jag vidare och tänker alltså samma sak på nästa uppslag. Ibland är allt så perfekt att jag inte kan bestämma mig för vilken chokladkaka, mousse eller glass jag ska göra och då bakar jag något helt annat istället. Men konditorn Dorotea Malmegård är alltid min största och främsta inspiration.  

När hon var liten levde hon och hennes familj på halvfabrikat, Nutella-mackor och GB-glass och tyckte att det var toppen. Så på ett sätt är det kanske lite märkligt att hennes egna signaturbakverk stavas ”bakade från grunden” och ”egenodlat”. Eller så är det helt i sin ordning, vissa saker hoppar ju över en generation…

Dorotea, eller Tea som hon hellre kallas, känner du förmodligen igen från TV4-programmet Kökets baktips som sänds på lördagsmorgnar eller från bästa säsongen av Dessertmästarna från 2015. Där kom hon ut som Sveriges största sockerjunkie (vilket är hela anledningen till att hon valde det yrke hon gjorde. Det och att alltid kunna bjuda på något gott!) och gav macaron-trenden en andra skjuts. 

Vill äta upp direkt! Bild från Teas instagram: @teamalmegard

Alla som gillar att baka har charmats sönder av hennes sprudlande glädje och outsinliga energi samtidigt som de fått någon att referera till på fikarasten som alla kan relatera till. Och den där energin är inget som Tea bara visar upp för kamerorna. Vi som följt henne på instagram ett tag förundras över att hon en dag bakar de finaste beställningstårtorna en sett, föder barn nästa och kokar sylt den tredje dagen – som om inget har hänt! 

Men det man gillar bäst med Tea är att hon behandlar varje bakverk med lika mycket kärlek och att precis allt hon tar ut ur ugnen ser magiskt gott ut. Och det är det också. 

Att det är gott vet man om man har provbakat ur hennes kokbok Desserter! : din steg för steg-guide till lyckade efterrätter (Natur och kultur). I den finns perfekta grundrecept på mousser, maränger och bottnar. Men det lyxigaste är att boken lämnar över den kreativa biten till läsaren: Använd recepten på ditt sätt och sätt ihop dem som du vill ha dem.

Dessutom finns bra tips på hur man får till dekorationen och uppläggningen. Det tackar vi som inte har det där estetiska inbyggt i ryggraden för. 

Alltid färska bär på Teas tårtor. Bild från Teas instagram: @teamalmegard

När jag träffar Tea berättar hon att det hon skapar för tallriken är en konst och handlar om att visa vem man är. Tittar man på hennes bakverk är hon en perfekt maräng, smarriga rundlar av mousse och vackra bär. Skoja bara, nä men en blandning av lekfullhet, äkta smaker, otippade med ändå klassiska (går det ens?) kombinationer och fantasi är en bra definition.  

Men vägen dit har varit lång och den började med att drygt 10-åriga Dorotea hittade ett recept på Toscapäron i en tidning. För någon som i princip aldrig hade stått i ett kök förut såg receptet svårt ut, men Tea tyckte också att det var det som verkade kul, så hon satte igång och följde receptet till punkt och pricka för att överraska sina föräldrar. Visst blev de förvånade! Och extremt stolta. Varje gång de hade middagar därefter bad de Tea göra sina inbakade päron. Sedan var hon liksom fast. 

Direkt efter gymnasiet utbildade hon sig i London på Culinary Arts Management på University of  West London och på somrarna jobbade hon extra på restaurang Lux. Efter utbildningen blev hon konditor på Operakällaren, men testade efter två år vingarna utomlands på Gotham Bar & Grill i New York, innan hon flyttade tillbaka och knep titeln som chefskonditor på Operakällaren, där hon bland annat fick äran att göra macaron-tårtan till Prinsessan Madeleines bröllop. 

– Det var fantastiskt kul säger hon, men bröllop och stora fester är i allmänhet inte det roligaste att göra desserter till. Mina bästa tillställningar är nog de lite mindre festerna med 60-100 gäster som man kan skräddarsy rätterna till. 

Sedan länge jobbar Tea för sig själv, tillsammans med sin man och drömmer om att öppna egen restaurang någon gång. Men den perfekta lokalen verkar aldrig dyka upp. Så de väntar – för ska man göra något ska man göra det ordentligt och exakt som just de vill ha det, tycker de, annars blir det inte lika kul.  

Vad är det bästa med att jobba med kakor och tårtor? 

– Att man lär sig nya saker varje dag.  

Blir man alltid bjuden på kakor hemma hos dig? 

– Oftast. Jag brukar alltid spara smet som blir över som jag snabbt kan baka ihop till något gott.  

Vilken är den bästa smeten? 

– Vaniljkräm

Får man smaka på smeten? 

– JAAA! Det måste man till och med. Annars vet man ju inte om den är bra. 

Du gör ju ofta väldigt vackra tårtor med spritsade maränger och annat. Hur blir man så bra på att spritsa? 

– Man övar så ofta man kan med philadelphiaost som har bra konsistens och kan återanvändas. 

Vilket är det bästa bakverktyget. 

– Vinkelpaletten. Men en våg, en bra skalare och en finmaskig sil är inte heller dumt att ha. 

Vilket land har de bästa bakverken?

– Frankrike. Och Sverige. 

PS. En variant av den här intervjun har tidigare varit publicerad i tidningen KOKO.

Inlägg skapade 107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp