Söndag: A perfect day for banana bread

För 10 år sen(tiden!) åkte jag och min lillebror (just precis, han som inte tål semlor) den berömda kuststräckan från San Diego till San Fransisco. Vi hade inte så värst mycket pengar och ganska bråttom eftersom vi bara hade sex dagar på oss att åka fram och tillbaka. Såhär i efterhand kan en tänka att det hade varit smart att landa i San Diego och flyga hem från SF istället. Och även att planera lite bättre och mer. Men men, det är lätt att vara efterklok. Därför levde vi i stort sett på gigantiska islatte-hinkar med syntetisk karamellsmak, och banana bread från Starbucks som vi moffade i oss i bilen. Och så rökte vi många cigarretter. Vi kallade resan Eurotrashing Highway 1, och gjorde allt för att leva upp till namnet. Det var två rätt ofräscha individer som stelbenta steg ur bilen i San Diego efter sex dagar.

Hemma igen längtade jag i alla fall efter banana bread (bröd får det att låta så nyttigt, men egentligen är det ju sockerkaka med banan). Jag bakade massor med olika banankakor (så, nu kallar vi det vid dess rätta namn) med nötter, med ingefära, med yoghurt, utan mjöl, med zucchini och så vidare och så vidare. Numera köper jag ofta stora lass med bananer under veckan helt utan vidare. Sen när helgen kommer kan jag förvånat säga: Men oj oj vad många gamla bananer vi har nu, jag får helt enkelt baka en banankaka! Och så känner jag mig som en sån där påhittig person som vet att ta reda på rester och gamla grönsaker. Ni vet såna som slänger fram en löktopp och en morotsblast och trollar fram ett fluffigt bröd. Eller liknande.

Hur som helst så har jag efter många banankakor hittat det i min mening bästa receptet . Och det är ett med syltad ingefära och kokos och det kommer från Cherry Bombe och deras underbara kokbok.

Cherry bombes banana bread med kokos och ingefära

  • 1,1 dl smält kokosolja
  • 1,1 dl hela linfrön
  • 4 bananer, 3 mosade och 1 skuren på tvärsen
  • 1,1 dl råsocker
  • 2 stora ägg
  • 1,2 dl tjock yoghurt
  • 3,4 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 1tsk bakpulver
  • 1,1 dl kokosflingor
  • 1,1 dl syltad ingefära skuren i små bitar

Gör såhär

  • Sätt ungen på 200 c grader.
  • Smörj en form med smör och täck formen med linfrö.
  • Mosa bananerna och blanda med kokosolja, socker, ägg, ingefära och yoghurt.
  • Blanda i en annan skål mjöl, salt, kokos och bakpulver.
  • Blanda ihop allt till en smet och häll i formen. Toppa med den skurna bananen.
  • Grädda i 40-50 min. Ät varm med smör på! Varsegoda.
Inlägg skapade 46

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp