”A party without cake is just a meeting”

Höstens matprojekt: Att lära mig laga en perfekt Tarte Tatin.
För visst är väl Tarte tatin den perfekta äpplepajen? Och visst är det ganska coolt att kunna svänga ihop en klassiker i en handvändning?
 
Så jag började bläddra i kokböckerna därhemma och kunde snabbt konstatera att det finns väldigt många olika sätt att svänga ihop en klassiker. Vissa recept använde sig av (fryst) smördeg, andra av choux-deg och en tredje av sucré sablé i botten. Några recept ville att äpplena skulle tillagas i en stekpanna och andra i en ugnsfast form… Och så vidare.
 
Jag testade först ett recept (med smördeg) som blev för degigt och jag testade ett annat och fick höra att jag inte behövde testa något mer. Såklart var det Julia Childs variant som fick högsta betyg, det förvånade mig inte det minsta, det brukar bli ganska perfekt när man följer hennes tips till punkt och pricka. Men bland alla recept jag bläddrade mig igenom var det bara Julia som benämnde pajen som Tarte des demoiselles Tatin och därmed gav systrarna Tatin det erkännande de förtjänar. Då blev det också väldigt tydligt hur feministiskt Julia Child tänkte redan då, för varför ska man inte lyfta fram kvinnorna i köket när det går!

Enligt historien var det Caroline och Stephanie som uppfann Tarte Tatin. De drev ett hotell och även hotellets restaurang, men en dag var det bara för mycket och Stephanie glömde en kastrull med kokande äpplen, smör och socker på spisen. När hon kände att det luktade bränt, rusande hon till köket och försökte rädda pajen genom att lägga deg ovanpå den och baka klart den i ugnen. När hon sen vände desserten uppochner blev den himla fin och gästerna älskade den så mycket att folk kom till hotellet bara för att äta paj.

Hotellet finns fortfarande kvar, och restaurangen serverar såklart fortfarande en perfekt Tarte des demoiselles Tatin!

Inlägg skapade 99

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp