6 julklappar till en foodie

På instagram har jag redan berättat att en av mina bästa julklappar ever är ett paket med olika sorters lyxsmör. Franskt smör, saltat smör och hemslaget smör. Alla inpackade i fina och exotiska papper och förpackningar.

Nu kan det ju vara lite krångligt att förpacka mat och även om vilken restaurangupplevelse som helst eller kurs på restaurangakademin står högst på önskelistan hos en foodie är det ju kul att ge bort en sak som är lätt att slå in och som det går att använda varje dag.

De här sakerna står med på min önskelista i år: 

TAVLOR TILL KÖKET

Köket är hemmets viktigaste rum. Det är här mittens festpunkt alltid hamnar, det är härifrån de mäktigaste dofterna sprids och de första smakproverna tas. Det finns inget rum som kan mäta sig med kökets härlighet, ändå syns inte det alltid på väggarna. Nu vill jag ha de finaste tavlorna här.

Den här 60-talsklassikern av Enzo Mari vill jag både äta upp och ha på väggen. Finns även som päron – om man är mer lagd åt det hållet.

Det perfekta röda äpplet!

En av mina favoritkonstnärer heter Niklas Eneblom och hans tavla med glassar på har jag sneglat på under flera år. Vet inte om den fortfarande är till salu, men det vet hans gallerist Magnus Karlsson. Om inte kan han säkert tipsa om andra lika fina verk.

All the flavours in the world. Så passande namn!

Maja Säfström är arkitekten som blev illustratör och barnboksförfattare och hon är den gulligaste person man kan tänka sig. Hennes leopard med blodsockerproblematik är typ jag, har en liten variant av den redan men skulle kunna tapetsera hela köket med bara den… 

LITEN TANDAD GRÖNSAKSKNIV

Innan ni protesterar: Jag vet att man inte ”får” ge bort knivar, att det betyder otur eller något sådant, men ibland är ju en liten kniv det enda man vill ha. Jag har spanat efter en tandad liten sak att skära tomater med, sedan Sandra Beijer gick ut med att det var hennes favoritverktyg i köket. Jag har alla de andra små skalknivarna i glada färger, men ingen småtandad vilket är helt sjukt med tanke på hur ofta jag skär upp just tomater. 

Om man ger bort en liten peng tillsammans med kniven, försvinner tydligen all otur. Finns att köpa här.

DESSERTDOFTANDE HANDKRÄM

Min kompis skönhetsexperten kommer säkert ha invändningar mot den här önskan pga ohälsosamma parfymer eller nåt, men Laura Merciers handkräm med creme brûlée-doft ÄR väldigt svår att motstå. Jag blir på gott humör av den, den definierar mig som en efterrättsperson och gillar man barn garanterar krämen att man får uppmuntrande kommentarer från dem eftersom man på riktigt doftar godis. 

Finns på alla bra ställen som säljer hudvård eller r

VÅFFELJÄRN

Varje gång det varit loppis på torget runt hörnet har jag gått och spanat på våffeljärnen i gjutjärn som sett så bedårande och gammeldagsa ut. Men varje gång har också slutat men att jag tänkt ”äsch de kommer ju ändå inte funka på vår spis” och så har jag stoppat ner plånkan igen. Men nu ser jag ju hos skeppshult att våffeljärnen som de gör i nyproduktion  funkar på alla värmekällor: öppen eld, induktion, gas. Önskar mig en sån jättemycket.

Kan även tipsa om att Roy Fares våffelrecept är ett av de bästa.  

BRODERIER

En kompis till mig hade en gång en flickvän som gav honom världens finaste present: Ett egendesignat monogram som hon lät sy på på några av hans skjortor. Dog när jag hörde om det. Och dog häromveckan när jag var på Muji i Åhlénshuset i Stockholm och fick syn på deras broderiverkstad. Köper man ett plagg/handduk/servett/vadsomhelst kan man alltså låta sy på små figurer/text för att göra dem mer personliga. Bland alla gulliga val av regnbågar, glasögon och japanska berg fanns också en kniv och gaffel!

Tänker att jag borde äga en skjorta eller t-shirt med de broderierna på manschetterna för att komma i rätt stämning när jag ska Northforka mig. Eller så blir det fint på servetterna. Helt enkelt.

SNÄCKTALLRIK

”Det naturen skapat är det förnämligaste”, tyckte Estrid Ericsson, Svenskt Tenns grundare – och jag är inte den som säger emot henne på den punkten. Estrid samlade på sällsynta snäckor och musslor, och i sin våning på Strandvägen hade hon bland annat två skära jättemusslor, stora som fruktskålar.  ”ingen människohand kan skapa en härligare form än vad musslan har” sa hon ibland när gästerna frågade om dem. 

Tycker att det är så fint att Svenskt Tenn tar tillvara på arvet och låter göra snäckor i alla dess olika former och funktioner  i nya kollektioner. Den här tallriken (eller vad man ska kalla det) önskar jag mig.

Vet inte exakt hur jag ska använda den, vet bara att jag kommer använda den hela tiden.  

Tack tomten!

Inlägg skapade 94

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp