50 år av rymdmat

Idag är det 50 år sedan den första resan till månen blev av – vilket osökt får en att undra vad de äter där uppe i rymden egentligen. Såklart har vi koll på det…

Att vara i rymden är kul och helt fantastiskt tycker alla som testat, det går liksom inte att beskriva hur det är att titta ner på jorden och tänka på hur livet pågår därnere. Det är så vackert och väldigt speciellt.

Så tycker iallafall hjärnan, vars största problem är att komma på hur den ska hantera det där med att det inte finns något upp eller ner i rymden. Och att det går så fort. Det är inte direkt ovanligt att hjärnan i ren och skär överlevnadsstrategi, eller kanske panik, gör astronauten åksjuk och illamående.

Kroppen däremot reagerar med att bli svullen. Ansiktet och nacken sväller upp så huvudet känns tungt och näsan blir täppt. Ryggraden dras ut i tyngdlöshet också, så en person som varit länge i rymden kan komma tillbaka och vara hela sju centimeter längre än när hen åkte. Man får också sämre syn och benskörhet. När astronauten Scott Kelly hade varit i rymden i ett år kom han dessutom hem med ett förändrat DNA. Det kunde man se för man jämförde det med hans tvillingbror Mark (som också är astronaut) som hade fått stanna på marken den här gången. 

– Va! Har mitt DNA förändrats med 7%? Då har jag ju inte längre en tvillingbror, sa han förvånat när han själv fick veta. 

Läkarna kunde också konstatera att Scott hade åldrats långsammare under sin tid på rymdstationen! Bara lite, men ändå. Det beror på att tiden går långsammare när gravitationen minskar.

En annan sak som har med gravitation att göra är ens aptit. I rymden blir man mätt snabbare eftersom det inte finns någon tyngdkraft som drar maten längre ner. Ändå äter astronauterna tre gånger per dag för att alltid ha full energi. Maten ser för det mesta ut som djurmat och fungerar framförallt som bränsle.

Kanske inte jättegott, men ganska nyttigt iallafall.

Äggröra och kycklingsoppa är rätter som återkommer ofta, vilket blir lite trist i längden. När det är som tråkigast åker rymdfararnas ”bonusmat” fram – det är deras speciellt utvalda favoriter som de fått välja nere på jorden. Makrill är en av favoriträtterna i rymden. Och osträtter! 

All mat måste ätas upp, gör man inte det får man en utskällning från de som tittar på en från jorden och dessutom börjar maten jäsa och lukta. 

En riktig gourmetmåltid i rymden.

Det går inte att ha köttbullefat stående på matbordet för då flyger köttbullarna iväg och kan skada viktig utrustning. All mat måste vara i påsar eller sitta fast med kardborreband. Vattenglas får man inte heller ha får då kan vattnet åka iväg och träffa en i ansiktet och om man har riktig otur DRÄNKA en. Vattendropparna klibbar liksom fast vid den yta de rör vid. Drickan serveras istället i plastpåsar med ett sugrör. Kylskåp? Glöm det! Men det finns en slags ”ugn”, eller snarare metallplåtar som värmer upp maten till 40,5 grader. All mat är antingen koncentrerad eller torkad eller kommer på burk och den måste kunna vara ätbar i 1,5 år. 

Så här gör du för att laga mat i rymden:

1) Ta loss en påse med vatten

2) Ta loss en påse med det du ska äta

3) Blanda och gegga runt.

4) Klart!

Bra att veta om rymdmat: 

Jurij Gagarin var den första människan som åkte upp i rymden, men år 1961 visste man inte riktigt hur man skulle göra med rymdfararnas mat så man tog helt enkelt något som var energirikt och som gick att proppa in i en tub. Det blev köttmos som stackars Jurij sprutade in i munnen och svalde snabbt. 

Gött köttmos

– De första männen på månen, Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins, ville såklart fira sin bedrift med något extra smarrigt, men något sådant var det ont om i raketen. De fick festa på baconrutor täckta av gelatin. Mums? Eller?

– 1968 försökte man göra en slags frystorkad glass som astronauterna skulle få festa på, men den blev så dålig så den fick aldrig flyga upp i rymden. De fick chokladpudding istället för det funkade och smakade bättre. Under senare år överraskar man ibland astronauterna med färsk glass i den matsond som dyker upp med frukt och grönsaker med jämna mellanrum. Då blir det glasskalas på studs för astronauterna, för glassen ryms inte i deras minimala frys (som de har för att förvara typ bakterier). 

Som kul grej säljs det istället ”rymdglass” här nere på jorden. Men den smakar ungefär som smaksatt, väldigt sött skum. Märkligast är nog den smuliga och torra konsistensen. Men den kommer i väldans fina förpackningar!

– En gång smugglade astronauten John Young med sig en macka i rymddräkten. Han var ju så sugen och tänkte att det nog inte skulle bli några problem. Men problem blev det; smulor flög omkring överallt, hans kompisar fick dem i ögonen och de förstörde nästan viktig elektronisk utrustning på rymdstationen. Sen dess är mackor och bröd i princip bannlyst på rymdfärder. 

– Franska Henaff, som är mest kända för sina utsökta patéer, är det enda europeiska företag som får tillverka den mat som ska upp i rymden. 

Inlägg skapade 98

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp