3 lätta, och mycket bra, foodhacks

En av de bästa och roligaste sakerna med att intressera sig för matlagning är att det hela tiden poppar upp nya tips på vad och hur man ska laga mat. Även tekniker man trodde att man reda behärskade – som att knäcka ägg – kan tydligen också förbättras. Här är de tre senaste hacksen jag lärt mig. Och älskat!

  1. Grädde är gott. Det är faktiskt så gott att jag har en dotter som vispar och serverar sig själv en skål lite då och då. Istället för glass, godis och chips. Går det till överdrift så tycker jag att det är okej. Säger ju allt som oftast som Julia Child: Gillar du inte smör, använd grädde. Så vem är jag att komma med pekpinnar. För att göra grädden ännu lite godare kan man hälla i en klick gräddfil under vispningen. Det tar fram en lite friskare ton i grädden och höjer smakerna ett par nivåer. Jag gillar!

2. Jag knäcker ägg dagligen skulle jag säga. Men ändå händer det att skal hamnar i skålen och så får man stå och peta i oändligt många sekunder för att få bort det. Men så läste jag att man alltid ska knäcka sina ägg mot en plan yta, inte skålens kant som jag alltid ägnat mig åt, då slipper man skal i smeten. Tydligen har det att göra med att man inte ska göra hål på den skyddande hinnan som sitter innanför skalet, utan varsam knacka sönder skalet och sen ”bryta upp” ägget.  Har testat sedan jag läste om det och det verkar som om det funkar! Så mycket bättre livskvalitet i köket nu. 

3. Försöker ju precis som varenda vettig människa dra ner på köttkonsumtionen, och det går väl framåt i alla fall även om jag kunde göra det ännu bättre. Blev i alla fall väldigt glad över tipset om att ersätta köttet i en hamburgare med en tomat. Alltså montera hamburgaren med allt som vanligtvis finns i den: bröd, lök, dressing osv men låt tomaten lajva hamburgare. Finns ju så mycket umami i tomat att om du grillar den lätt kommer du inte sakna köttet på något sätt. Önskar att den här idén gick att överföra på alla hamburgerrestauranger så vi slipper halloumi, seitan och all annan hitta-på-kött-ersättningar. Men det är väl det där med att hitta goda, och stora, tomater. 

Håller ett öga på sorten Delicious som har världsrekordet för största tomat som någonsin odlats. 3,5 kg. Som en liten nyfödd bebis. Lär ju räcka till ett helt gäng burgare. 

Inlägg skapade 88

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp